Hogyan írjak beszédet? I.

Gondoltam leírom tudományos alapon hogyan kell beszédet írni. Aztán jobb ötletem támadt egy retorika klubon. Megkérdeztem pár gyakorlott beszélőt, ők hogyan írnak beszédet. A következő hetekben velük ismerkedhettek meg párokban.

 

TAR ADRIEN: A PestBeszéd Toastmasters Klub előző elnöke, jogász

– Hogyan születik az ötlet (mennyi idő kell hozzá? honnan jön?  stb.)

Ha rajtakapod magad, hogy egy helyzet, egy ember, egy párbeszéd, egy olvasmány, bármi erős érzelmeket vált ki (akár felemel, akár levisz a mélybe), állj meg, és érd tetten. Aztán gyorsan jegyezd fel. Lehet, hogy nem azonnal lesz belőle beszéd, de ebben a pillanatban ott van a beszéd ígérete a zsebedben.

– Mi a készítés folyamata?

  1. Elcsípni az érzést, gondolatot, ami fontos számodra, és érdemes megosztani másokkal..
  2. Gyömöszölni-érlelni fejben.
  3. Beszélgetni másokkal a témáról.
  4.  A 2 és 3. pontról sok-sok skicc.
  5. A beszéd teljes leírása (ekkorra már fejben összeállt), az írással letisztítod.
  6. A beszéd elmondása, a szóbeli gyakorlással gömbölyíted tökéletesre.

+1 Ha elbizonytalanodsz néha, hogy jó lesz-e így, gondolj vissza az 1. pontra: fontos az üzeneted, és fontos, hogy megoszd másokkal.

  – Milyen eszközöket használtok? (papír, mind-map. ppt stb?)

Papír az ötletjegyzékhez. Szigorúan kézzel írom a vázlatot…ami tulajdonképpen rajzolás, mert a szerkezetet sok nyilat, kört használva alkotom.

 – Hogyan gyakoroltok?

Fejben sokat érlelem a beszédet. Amikor leírva is megvan, felolvasom, mérem, az egyes egységek idejét. Ekkor még lehet húzni, alakítani a szöveget, hogy harmonikus legyen a szerkezet. Aztán sokszor (kb 10-12 alkalommal…néha többször…) elmondom, közben időt mérek. Amikor elkezdtem beszédeket tartani, nagyon sokáig megtanultam a beszédeket, és addig gyakoroltam, amíg természetes nem lett az előadás. Ma már hagyok teret az improvizációnak is, és szabad szöveggel gyakorlok, és az előadás pillanatában maguktól jönnek az odaillő fordulatok.

– Mennyi energiát raktok bele egy 5-7 perces beszédbe?

Nehéz lenne nettósítani, mert az agymunkát nehéz mérni. Legalább 2 héttel előbb elkezdek  ráhangolódni, 2-3 nappal előbb le is írom (ez 2-3 óra alatt áll össze), és kb 3 órát gyakorlom, több részletben.

 

SZABÓ ANDRÁS: A SZÓ-DA Toastmasters oszlopos tagja, a világbajnoki szereplő Szűcs László egyik felkészítője

– Hogyan születik az ötlet? Mennyi idő kell hozzá?

A legmegbízhatóbb irány, azon témák valamelyikében elindulni, amely éppen a leginkább foglalkoztat, és a közönség számára is érdeklődés tárgyát képezi, ha megfelelően tálalom.

A megfelelő színvonalú felkészüléshez minimum 20-30 óra.

Ha számomra aktuális és fontos témával készülök, akkor nem is kérdés honnan jön, s hogy vannak-e hozzákapcsolódó ötletek.

– Mi a készítés folyamata? Milyen eszközöket használtok? (papír, mind-map. ppt stb?) Hogyan gyakoroltok? Mennyi energiát raktok bele egy 5-7 perces beszédbe?

Az ötlet puzzle-ket bírálat nélkül gyűjtögetni, feljegyezni, leírni, majd rendszerezni, szortírozni, összeszerkeszteni, összeilleszteni, összecsiszolni.

Ha megvan a megírt szöveg a kívánt hosszúsággal, akkor nem csak színekkel tagolni a szöveget, de lerjazolni a beszédet mind-map formában is, hogy a vizuális memóriába bekerüljön. Felmondani a telefonra és 2-szeres sebességgel többször visszahallgatni, hogy bekerüljön az auditív memoriába. Eljátszani a színpadi mozgást kidolgozva, hogy bekerüljön a kinesztetikus memóriába.

Majd hagyni neki legalább egy teljes nap inkubációs időt, hogy elméllyüljön és integrálodjon az anyag belül. (Ez nekem legutóbb kimaradt.)

Dr.Prezi

 

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

0 válasz

  1. Visszajelzés: Beszédírás |

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük