Három generáció egyszerre?

Végre ma kezembe vehettem a 2010-es esztendő prezentációs bestsellerét Kristin Arnold tollából. Már a címe is sokat sejtető és egyben rövid, frappáns, figyelemfelkeltő. Persze a szokásos ősi magyar szkepszissel olvasom az első sorokat.

Szeretem, ha egy könyvnek van koncepciója és ennek van. A szerző már ez elején őszinte. Ez a könyv nem olyanoknak íródott, akik most akarnak megtanulni előadni. Az alapfeltételezése, hogy az olvasó már adott elő és olvasott egy-két alap prezentációs szakkönyvet. (ha nem, akkor javasol néhányat a mellékletben)

Mi is ez a koncepció?

Kristin azt mondja, hogy „Ma” hallgatósága jelentősen más, mint a „Tegnap”-é. A magyarázat a generációs elméletekben található meg. Ma az előadásokon már nem csak a „Baby Boomers”-ek (1944-60 között születettek) szerepelnek, hanem markánsan jelen van az X-generáció (született 1961-80 között) és a Y-generáció is (született 1981-2001 között).  Az ő elvárásaik jelentősen eltérnek a hagyományos prezentációs elvektől, ők részesei akarnak lenni az előadásoknak, őket be kell vonni, lelkesíteni.

Miért más az X és Y-generáció?

Néhány tulajdonság, ami meghatározza ezen generáció működését:

  • Az iskolában a tudás megszerzésének rendkívül széles tárházával dolgoznak: számítógép, internet, csoportos feladatok, rotált tanárok stb.
  • TV-n nőttek fel, ahol 8 percenként reklám szakítja félbe az „előadás”-okat. Ha valami nem tetszett nekik , akkor elkapcsoltak. Nem tolerálják a korlátozott lehetőségeket.
  • A google-t használják. Már nem a megszerzett, birtokolt tudás az érték. Ez a hallgatóság a legfrissebb tudással rendelkezik néhány kattintás után. Ők a speciális tudást keresik. Nekik nem lehet felolvasni a szövegeket a slide-okon.
  • és még hosszasan lehetne sorolni.

A könyv egyetlen dologban segíti az olvasót, amit az alcíme ír le legjobban: ENGAGE, INVOLVE, and INSPIRE your audience to action.

Magyarra fordítva: hogyan vonjuk be, motiváljuk, mozgassuk, bátorítsuk a hallgatóságunkat. Erre kapunk sokféle használható technikát, trükköt, módszert.

Jó olvasást kívánok mindenkinek!

dr. Z


Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük