Menedzserként milyen az előadói fittséged?

Menedzserként hatásosabb szereplésekre, prezentációkra vágysz, de nem tudod merre indulj el? Létezik egy betegség, amely nemcsak a vele járó szövődmények miatt veszélyes, hanem azért is, mert amíg nem tudsz róla, hogy van – addig gyógyíthatatlan. Ennek a betegségnek a neve: előadói kórság.

Nos, ennek fényében nézzünk rá az előadói fittségi állapotodra.


menedzser karakter


„Hullik a hajam” – riadnak fel sokan és máris keresik az okokat.

Gyakran akkor is riadót fújnak, ha napi 60-100 hajszálat elveszítenek, nem várják meg a keserű szituációt, amikor már csomós vagy látható a foltos kopaszosodás. A fokozott hajhullást vésztünetként kezelik (oka: fokozott stressz, anyagcsere- és hormonális zavarok stb.)

Hogy jön ide a hajhullás?

Még a hajhullást is fontosabbnak gondolják egyesek – különösen az üzleti életben –mint azt, hogy milyen gondolatokat ültetnek menedzserként mások fejében.

Vagy azt, hogy milyen hatással vannak az előadásuk során, és miért pont úgy alakul náluk az a bizonyos hatáskeltés, ahogy alakul. Mióta lett fontosabb a kopaszság kérdése és okának keresése a kommunikációs karakterfejlesztésnél?

menedzser önfejlesztés


Az előadói kórság az üzleti életed mindennapjait átszövő fertőzése, amivel jó eséllyel csak néha küzdesz meg, azonban vannak, akik életformaként művelik.

Ha a vállalat arcaként a Rólad szerzett benyomások alapján ítélik meg az egész céget, elengedhetetlen, hogy külső, szakértői szemekkel (is) lásd az előadásodat.


Tudsz olyan sikeres sportcsapatot mutatni, amely jó edző nélkül is boldogul?


Valószínűleg nem.

Még ha a liga legjobb játékosa is vagy, szükséged van egy erős vezetőre, aki minden sikeres csapatot inspirál, támogat és irányít. Így van ezzel a vállalatod is.

A jó menedzserek nagyszerű kommunikátorok, aktív hallgatók és csodálatos támogatók. Ahhoz, hogy sikeres menedzser lehess, új tulajdonságokat kell csiszolnod magadban és ki kell fejlesztened azokat.

Nincs követendő terv – egyedi készségeid és tapasztalataid segítenek eldönteni, milyen vezetői stílust alakíts ki.

manager


Még a projekthibák is a leggyakrabban kommunikációs hibára, nem pedig teljesítményproblémára vezethetők vissza. Ennek eredményeként a hatékony kommunikáció létfontosságú, mind a feladatok elvégzéséhez, mind a csapat moráljának javításához.

Te adod meg az alaphangot a csapat számára.


Menedzserként vannak bérgyilkosaid?


Semmi pánik, riadó.

Csupán arról beszélek, hogy nem mindegy, milyen gondolatokat ültetsz el magadról a közönségben, mikor előadást tartasz, motiválsz, prezentálsz, egy ötletet osztasz meg. Az, hogy ebben mennyire van sikeres, azt számos előadói kórság akadályozhatja meg (ahogy már említettem).

Épp úgy, ahogy napi szinten baktériumok falnak fel minket, vagy épp vírusok támadnak meg. Mégis az életünket minden nap megmenti valami.

Ez a szuperhős gyakran kiírtja a gombaspórákat, megöli az abnormális sejteket, a vírusokat felaprítja, mint Józska bátya a tüzelni valót. Ezt a prémium szolgáltatást az immunrendszerünk nyújtja.

Az immunrendszerünk titkos ügynökei, kémei, bérgyilkosai, portásai és döntőbírói felismerik az apró parányi sejtek által a nem szívesen látott betolakodókat.


üzletember


Te hogy állsz az előadói immunrendszereddel? Ha már nem vagy újszülött előadó, akkor is lehet épp roppant legyengült és hasznavehetetlen.

A berögzült rossz szokások kiirtása ugyanis nem olyan egyszerű feladat.


 Az előadói kórságok olyanok, mint a kóros elhízás

„Ilyen a genetikám”

„Ezt örököltem.”

„Az egész családunk ilyen XXL”

Ismerősek ezek a mondatok, ugye…? Léteznek ugyan olyan betegségek, amik valóban kihatással vannak egy test „hízás-fogyás” működésére, akárcsak egy-egy előadói betegség esetében (pl. dadogás), amit speciálisan lehet kezelni; a legtöbb esetben azonban előnytelen szokásaink, helytelen táplálkozásunk vezet az eredményhez.

Akárcsak a beszédben. A beszéd során rengetegen levágják a szóvégeket, összemossák a szavakat vagy megszüntetik a szüneteket. Gyógyítható szokás.


menedzser kommunikáció


A kommunikációban gyakran mellőzzük a nonverbális eszközöket, kispadra kerül a mimika, a kézjelek, a szemkontaktus. Főleg online. Ha nem tudjuk artikulálni a hangunkat, motyogni fogunk, a hangsúly pontatlan lesz. Ez is gyógyítható.

Tehát ahogy a súlyunkra is hatással van, hogy mennyit eszünk, mennyire vagyunk aktívak, mennyit idegeskedünk – úgy az előadói szokásrendszerünk is hatással van az előadói hatásműködésünkre.

Kiváló előadó bárkiből válhat, hiszen az életben még a DNS sem íródik felül, de módosulások azok bizony történnek a szokásaink hatására, amik „beleszólnak” a testösszetételbe, az energiahasznosítás szabályozásába (és még sok minden másba).

Ha esetleg hátrányból is indulunk, epigenetikai hatások akkor is érnek minket egész életünkben. Tény, hogy ezért már meg kell dolgozni – ez az életmódváltás nehézsége.

Éppen, ahogy az előadói életmód váltásé is.

Mi lenne, ha létezne egy röntgengép, amellyel ránézhetnél az előadói szokásrendszeredre?


Ezért van szükség retorikai röntgenkép készítésére

Mindenkori célod talán neked is az – maximum nem fogalmazod meg ennyire kristálytisztán –, hogy az üzenetátadásod hatékonysága exponenciálisan növekedjen, miközben évről évre taposod az előadói tanösvényt.

De vajon hiteles előadóként tart számon a hallgatóságod? Fel tudod kelteni a közönség érdeklődését? Fenn is tudod azt tartani?

Ügyesen bánsz az adatokkal, száraz tényekkel a beszéded során? A hallgatósághoz igazodik a beszéded? Mennyire jól fogalmazol, milyen a testtartásod, az artikulációd, ha például túl halkan beszélsz, máris nem fog célba érni az üzeneted.

Mivel kommunikációs emlékképet, egyedi lenyomatot hagysz magad után, minden megszólalásod után egy „érzés leszel, amire emlékeznek.”


Jobb esetben nemcsak a tv-ben leszel benne, de a fejekben is, miközben bevésődsz, nyomot hagysz, lenyomatot képzel.

Milyen ígéretet testesítesz meg?

E kérdés megválaszolásához először az önfejlesztést kellene közös nevezőre hozni saját magaddal.

 

Menedzser és az önfejlesztés

Kétféle ember létezik az önfejlesztés útján.

A közönyös és az, aki már egy ideje keresi a sikeres eszközöket a fejlődése érdekében.

Rengeteg előadó bolyong körbe-körbe gyámoltalanul az önfejlesztés labirintusában. Itt nem elég a magabiztos stratégia és a kipróbált eszközök, az is számít, hogy mennyire vagy képes ezt kamatoztatni a prezentáció világában?

Ma az önfejlesztés már-már divathullámmá vált és percenként tolják az arcunkba, hogy tanuljunk, fejlődjünk.

A legfőbb elakadás ott szokott lenne, ha nem a saját állapotunkra, személyiségünkre, karakterünkre szabjuk az önfejlesztés eszköztárát. Az önfejlesztésről írtam korábban. Arról is, hogy milyen eszközöket ad a kezedbe egy prezentációs tréning.

Az átlagos menedzserek dámáznak, míg a nagy menedzserek sakkoznak.

A dámában minden bábu egyforma, és ugyanúgy mozog; ezek felcserélhetők. Igaz tervezni és koordinálni szükséges a mozgásukat, de mindegyik azonos ütemben, párhuzamos utakon mozog.


sakk


A sakkban minden figura más és más módon mozog, és nem tudsz játszani, ha nem tudod, hogyan mozognak az egyes figurák. Ennél is fontosabb, hogy nem fogsz nyerni, ha nem gondolod át alaposan, hogyan mozgatod a figuráidat.

Te hogyan mozgatod a figurádat? Az erősségeidet, a kommunikációs területeidet?


A személyes önfejlesztésre alkottuk meg a komplex prezentációs menedzserszűrést


Nem csak menedzsereknek.

Mivel vállalkozóként, vezetőként Te vagy a vállalat arca; rajtad áll, hogy a vállalkozásban lévő parázs szikrát kapva nagy lángra lobbanjon.

A 4 legfontosabb területre kiterjedő elemzésünkből pontos képet kapsz jelenlegi előadói teljesítményedről és a fejlődési lehetőségekről.

Ha egy izgalmas üzleti lehetőséget a kommunikációd árnyékolja be,

A hatásos előadói készségek hiánya a leggyakoribb menedzserbetegségek egyike. Hiába foglalkoztat egy téma, hiába hiszel benne. Ha közben a kommunikációd miatt láthatatlan maradsz.


Prezentációs menedzserszűrés 3 legfőbb előnye


  1. Végre látni és érteni fogod, milyennek látnak téged mások, amikor felszólalsz. Nem a saját, hanem mások szemüvegén keresztül látod majd saját magadat. A megnyilvánulásod tudatosításában is előrelépve, érzed a szituációkban, hogy azok bizony mind hatással vannak másokra.

  • Megtudhatod, hogy mennyire hatásos az üzeneted célba érése, mennyire eredményes a vállalkozás értékeinek a képviselete. Ha eredményesebb kapcsolatteremtésről áhítozol, először fel kell térképezned milyen hatással vagy a hallgatóságodra. Vajon elég hatékonyan tudod eljuttatni a mondandódat a másik félhez?

  • Megtudod, hogy milyen színvonalú az üzleti kommunikációd és mire emlékeznek belőle az emberek. Elkészítjük a saját, retorikai röntgenképed. Ennek segítségével még idejében felismerheted vagy legyűrheted a már kialakult előadás-technikai kórságokat.

menedzserszűrés drprezi

Mivel éred el mindezt?

Prezentációs menedzserszűrés = Állapotfelmérés + DrPrezi fejlesztési receptje egyben


Ez egy funkcionális edzésterv, mely elengedhetetlenül fontos információt szolgáltat előadói fittségi állapotodra és az elérendő célokra vonatkozóan. Érinti a tartalmat, a beszédtechnikát, a testbeszédet és azt is, hogy milyen a Te humorstílusod. Ugyanis a hitelesség és előadói énünk megszerettetésének kiépítésében a humor egy járható út lehet.

Dr.Prezi, azaz Dr. Németh Zoltán vagyok.

Évi 100 nap prezentációs tréninggel a hátam mögött a legtöbbet foglalkoztatott prezentációs trénerként tartanak számon Magyarországon.

Hiszem, hogy a nyilvános beszéd legősibb buktatóforrása, ha az előadói képességeid összességére úgy tekintesz, mint késztermékre és nem egy folyamatra! Ha a vezetők jó kommunikátorok, jobban tudják irányítani a csapatukat. Tudj meg többet a prezentációs menedzserszűrés menetéről és az elemzésről.

A feladatok delegálása, a konfliktuskezelés, a motiváció és a kapcsolatépítés (minden vezető kulcsfontosságú feladatai) mind sokkal könnyebben megy, ha erős kommunikátor vagy.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük