Prezentációs tréning az önfejlesztés szemüvegén keresztül

A közöny a fejlődés mérgezett almája.

Prezentációs és előadói hiányosságaink gyakran torkollnak a közönybe, miközben nem látjuk a csapdát az „ártatlannak tűnő” állapot mögött. Hiába mocorgunk az önfejlesztés takarója alatt, hogy végre felébredjünk a rémálmokból.

Amikor a látszólagos és komoly tendenciát mutató kudarcok késztetnek csokitorta majszolásra nehezen tudjuk elképzelni, hogy épp egy prezentációs tréning képes majd ebből kirángatni minket. Mit nyújthat egy prezentációs tréning a valóságban?Kétféle ember létezik az önfejlesztés útján.

A közönyös és az, aki már egy ideje keresi a sikeres eszközöket a fejlődése érdekében.

Azt sejtem, hogy talán te már rég nem ténferegsz gyámoltalanul az önfejlesztés labirintusában. Van magabiztos stratégiád és kipróbált eszközeid, de mennyire vagy képes ezt kamatoztatni a prezentáció világában is?

Remegő ujjakkal állsz neki még mindig egy előadás jegyzetének vagy egy prezentációs felkérés válasz e-mailjének megírásába?

Ha nem egyedül az Antarktiszon töltötted az eddigi életedet, akkor te is jól ismered a csalódás ízét.

Téged is hagyott már cserben az önbizalom, te is küzdöttél már valamiért, ami soha nem valósult meg, pirultál el egy szituációban és jó eséllyel te is érezted már magadat ilyenkor egy NAGYBETŰS szerencsétlennek.

Nem az a legszomorúbb, hogy negatív történetek és csalódások érnek egy szereplés, előadás során. Hanem az, ha ezt a rosszul alakult történetedet nem írod tovább.

Miért hárítunk, hogy a prezentációs kihívásokban is az önfejlesztés mellett döntsünk?


Mert már megszoktuk.

Megszoktuk, hogy lámpalázasak vagyunk. (Hiszen, ez egy kategória.)

Megszoktuk, hogy egyszerűen „nem vagyunk egy előadó típusok”.

Megszoktuk, hogy szóban nem vagyunk túl izmosak.

Ez így elég hülyén hangzik, ugye?

Főleg a mai világban, ahol az önfejlesztés már-már divathullámmá vált és percenként tolják percenként az arcodba, hogy tanulj, fejlődj.

Azt, hogy az önmegvalósítás a siker kulcsa.

Mert még nem tudsz eleget ebből, abból vagy önmagadból.

Ez részben igaz.

Az önfejlesztés nem ördögtől való dolog.

De mi van akkor, ha azért vagy gondban, mert nem a saját állapotodra, személyiségedre, karakteredre szabod az önfejlesztés eszköztárát?

Mindjárt feloldom a dolog abszurditását, előtte azonban nézzük meg, hogy a megszokás miért annyira veszélyes.

 

A megszokás kényelmes

A megszokás biztonsági zónában tart, de lustává is tesz. Megfoszt a szabadságtól és ő irányítja az életedet.

  • Miatta sablonos és kiégett minden előadásod.
  • Miatta egy vágyálom az előrelépés, a vezetők meggyőzése.
  • Miatta kényszerű kötelesség minden prezentáció.


Az önbizalmunk útjába számos sikerelhárító rendszer élesítheti be önmagát, amik a korlátozó énkép, a hiedelmek, a tévképzetek és sokszor a képességek és a tudás hiánya formájában torpedózhatják meg aztán az eredményeinket.  

Mint ahogy a már említett komfortzóna is ide tartozik.

Tipikus előadói helyzetekben félünk attól, hogy kinevethetnek.

Attól, hogy megszégyenülünk. És attól, hogy nem tudjuk kifejezni magunkat, tehát nem fognak érteni minket.

Már megint.

Miközben azt várják el tőlünk, hogy tartsuk fenn a közönség érdeklődését! Mindvégig. De közben fogalmunk sincs, hogy milyen technikákkal tegyük.

A gyakorlatban az éppen ügyeletesként fellépő félelem számottevő energiánkat szívja el, és leköti minden vegyértékünket.

Ilyenkor a több éves vezetői tapasztalattal a hátunk mögött sem jóval ígéretesebb a prezentációnk, mint egy friss pozíciós zöldfülűé.

Hogyan segíthet egy prezentációs tréning a fejlődésedben?

Szeretjük azt hinni, hogy a 125. csodamódszer majd működni fog az életünkben.

Vagy ha az se működött, akkor az azért van, mert mi mások vagyunk, a mi problémánk túlságosan összetett ahhoz, hogy ezek a módszerek segíthessenek rajtunk.

Nos, a csodamódszerekben nem hiszek.

Abban igen, hogy előadni nem születni kell. Leginkább azzá válni.

Főleg, ha van egy mentorod, aki megmutatja a sikeres előadás alapjait, és aki a profizmus szintjére emel, miközben megtanítja, hogy miként juss el leggyorsabban a célodhoz.

Szakszerű segítséggel űrutazást kapsz, amellyel gyorsabban juthatsz el messzebbre. Mert egy sikeres előadáshoz vezető út hosszú és izzasztó tud lenni.

Egy prezentációs tréninggel elérheted,

  • hogy mindennap eredményesen érvényesülsz.
  • a majd lesz valahogy helyett kontrollált nyomot hagysz másokban.
  • pozitív érzést keltesz másokban, és a jövőben is te ugrassz majd be nekik elsőre.
  • vezetőként, pozícióban az üzleti sikered biztosított.
  • a hatáskeltés mestereként tudatosan irányítod azt, hogy a közönséged mikor mit érezzen.


Azt a megelégedést, örömöt, előrelépést, büszkeséget, kiteljesedést, felszabadultságot és temérdek AHA pillanatot jelenthetik, amit eddig nélkülöztél.

Nem egy magányos Rambóként kell megállnod a helyedet, az önálló tesztelés és próbálkozás „egyedül is megoldom” illúziójába süppedve.

Mert a legtöbbünk ilyenkor egyedül próbálkozik és kiderül, de egyhamar nem történik semmi.

Hol akadok el? – találgatják ilyenkor egyesek egyre frusztráltabban.

A válaszom egyszerű lesz: a megfelelő válaszok megtalálásában botlunk meg.

A személyre szabott megoldókulcsok megtalálásában.


Milyen eszközöket ad a kezedbe egy prezentációs tréning?

A figyelem megszerzésének és megtartásának az eszközeit.

Egy retorikai képzés erőteljesebben és részletesebben megy neki a gyengeségeidnek, a fejedbe sulykolja a legprecízebb trükköket és titkokat is.

Képzeld el magad a színpadon, ahol épp telitalálatként előkapott emlékezetes történetekkel ragadod meg a hallgatóságod figyelmét.

Amire később is emlékeznek.

Majd metaforákat, nyelvi alakzatokat használsz és az előadásodat megcsapja a humor szele… és nevetnek!

Igen, mindezt te éred el.

A megnyilvánulásod tudatosításában is előrelépve, érzed a szituációkban, hogy azok bizony mind hatással vannak másokra.

Már nem írják felül vagy gyengítik a tudtodon kívül az eredményeidet.

A beszédtechnika alapok elsajátításával segíted a kommunikációs tartalmad megfelelő megszólaltatását.

Hitelesebben és pontosan fejezed ki magadat.


Nem lehet elég korán kezdeni.

Egy retorikai képzésen az előadók általában egy-egy szakmai szegmensben a legjobbak, azaz fontos, de orvosolható előadói hibákkal foglalkoznak.

Ha képzések által haladó eszköztárral (történetmesélés, szóképek, metaforák, humor, retorikai alakzatok) ismerkedsz meg, képes lehetsz tartalmilag is hatni.

Olyan előadástechnikákat sajátíthatsz el, amelyekkel hatékonyabbá teheted az üzeneted átadását is.

Ezek segítenek elkerülni, hogy unalmas, rosszul előadott, érthetetlen és követhetetlen előadásokat tarts. Célorientáltabb, egyfajta gyorsított pályán haladhatsz a motivációd fenntartása céljából is a klasszikus tréninggel vagy coach támogatással kombinált módszerekkel.

A prezentációs tréningek, egyéni felkészítések, egyéni fókuszt biztosító lehetőségek segítségével a jobbat, a gyorsabbat, a személyre szabottabbat, az alaposabbat választod.

Mert Te választasz. Te választhatsz.


Ha prezentációs tréning, akkor miért a DRPrezi Team?

Ez a 21. század.

A kapuk nyitva a világra, a fejlődésre, az előrelépésre.

De a kapukat nekünk kell kinyitni. A szívünk, elménk zárt ajtói esetében azonban számos kulcs kínálja magát a nyitogatásra.

Ma többféle önismereti tréningre mehetsz, részt vehetsz motivációs előadásokon. Segíthet a célod elérésében tréner, terapeuta vagy coach.

Választhatod az olcsóbbat, egyszerűbbet, fapadosat.

Azonban nem mindegyik fogja ténylegesen nyitni is a zárt.

Dr.Prezi, azaz Dr. Németh Zoltán vagyok. Évi 100 nap prezentációs tréninggel a hátam mögött a legtöbbet foglalkoztatott prezentációs trénerként tartanak számon Magyarországon.


Minden olyan témával foglalkozom a szakértői stábommal (DrPrezi Team), ami másoknak segít jobbnak lenni, jobb előadóvá válni.

Az első hazai előadói kézikönyv, az Előadok, tehát vagyok szerzőjeként és már több mint 5 retorika klub alapításában meghatározó szerepet betöltve (Toastmasters keretein belül) ismerem azoknak a területeknek a problémáit és megoldásait, amik potenciális előadásgyilkosok lehetnek nálad is.

Az általam létrehozott „Retorikai Mérleg” már több száz előadáson és tréningen tesztelésre került.  Működik, mert jól megmutatja, milyen eszközökkel és milyen arányokkal kell az érzelmi oldalt kezelni egy előadásban.

Valamint hogyan kell a hatáskeltés tartalmi oldalát tudatossá tenni.

Lássuk be!

Ha lenne egyszerű, az eddig tanult és elsajátított ismereteink alapján rapidabb megoldás az előadói készségek, a sikeresebb nyilvános beszédünk erősítésére, már megtaláltuk volna.

A retorikai sikereket megtapasztaló személyek már birtokában vannak annak a bölcsességnek, hogy ha csak az eredményre fókuszálunk, akkor könnyen orra fogunk bukni – de ha magára az útra is, akkor sikerülni fog.

Senki sem tudja ezt az utat bejárni helyetted.

Az élet mararton, nem sprint

Ahelyett, hogy passzív kiszolgáltatottságban élnél, nap mint nap, egy beakadt lemezt hallgatva, az önismeret révén a saját tükörképedet szemlélheted.

Az önfejlesztés kiragadhat a frusztráltság, a rossz utóíz, a feszültség és megszégyenülés csapdáiból.

Ne dugdosd, ne szégyeld az eddigi szárnyaszegett élethelyzeteket, mert ezek is kellettek ahhoz, hogy most itt tarts, itt állj és döntéseket hozz meg.

Például az önfejlesztés döntését.

Talán a szükség most is piszkál téged, hogy a megrekedt élethelyzetek helyett átélhesd a reggeli napsugarak beáramlását a szakmai életedben is.

Retorikai ismeretek által fokozatosan elsajátítani és használni a sikeres nyilvános beszéd technikáit épp olyan, mint a jogsiszerzés.

Megtanulhatod az alapokat, de a rutin az évek múltával érkezik. Alapok nélkül viszont életveszélyes kimenni a forgalomba.

A nyilvános beszéd legősibb buktatóforrása, ha az előadói képességeid összességére úgy tekintesz, mint késztermékre és nem egy folyamatra! Egy retorikai képzés abban segít neked lépésről lépésre, hogy miként tudsz rálépni az élethosszig tartó sikeres tanulás útjára.

A technikák változnak, de a retorika alapjai nem. Kattints a linkre és gyere el a Fesztelen Előadó képzésünkre.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük