Projektor kisokos

Tegnap egy esettanulmány bemutatáson vettem részt. Felettébb idegesített, hogy a projektor életlen volt és még a színek sem voltak jól beállítva. Kérdés, hogy azért nem mert nem érzékelték a hibát, vagy mert nem tudták hogyan kell orvosolni. Végül is mindegy. Ez egy jó alkalom arra, hogy összeszedjük a projektorok használatának legfontosabb szabályait.

Ha már projektorral dolgozunk, akkor használjuk ki maximálisan az előnyeit. Ne hagyjuk, hogy a más által otthagyott, elállított eszközt kelljen használnunk. Változtassunk, ha kell.

Jó példa erre életem első Prezi.com os eladása (egy nagy banki tenderen), ahol az előadásom tele volt finom szürke keretekkel. Amikor összedugtam a laptopomat a projektorral megdöbbenve láttam, hogy a Prezimből minden szürke keret eltűnt. Mázli volt, hogy hozzá mertem nyúlni az eszközhöz és át tudtam állítani. (sajnos a projektet így sem nyertük meg, de úgyis előre el volt döntve).

Javaslom, hogy legalább az alapbeállításokkal legyünk tisztában, és/vagy használjunk saját projektort.

1. Láthatóság – méret

Sokszor látom, hogy a projektor képe csupán a vászon felén van. Ez nem jó. Maximalizáljuk a lehetőségeinket azzal, hogy a vetített kép kihasználja a vászon lehetőségeit. Szóval vagy a projektort húzzuk hátrébb, vagy a vásznat. Apró lépés, de sokat számít az üzenetátadás hatékonyságában.

2. Élesség

Minden projektoron a lencse környékén van az élesség állítása. Ez főként akkor fontos, ha vannak kisebb betűs szövegeitek is, ezért annál tudjátok leellenőrizni.

3. Fényerő (Brightness)

Ez mindig menüből érhető el. Ha le van véve, akkor összemosódnak a színek. Ilyenkor a legnagyobb a különbség a laptop és a projektor között. Érdemes változtatni rajta.

4. Kontraszt

Az előző mellett szokott lenni a menükben. Középérték környékén kell lennie.

5. Lámpaóra

Időnként érdemes megnézni a lámpaóra állását. Hivatalosan 2000 órát is kibír egy lámpa, de 1000 óra felett jelentősen romlik az egész projektor hatékonysága.  Ilyenkor bármit állathatunk a képminőség gyenge lesz.

ráadás: Freeze-gomb

Ez nem a beállításokról szól, de előadóként ismernünk kell. Abban segít, hogy észrevétlenül kimerevíti a képernyőt. A kimerevített képernyő mellett bármit megnézhetünk a laptopon, a hallgatóság csak a fixált képet fogja látni.

Hogyan vegyük figyelembe a projektor adottságait a szerkesztés során?

A projektor egy vizualizációs eszköz, ami néha csúnyán meg tud tréfálni. A leggyakoribb csapda, hogy a laptopon készült szép, éles és jó kontrasztos anyag a projektoron már színtelen és erőtlen lesz. Ennek megfelelően nagyon fontos a készítés során a kontraszt. Sötét alapon mindig fehér betűkkel dolgozzunk és felejtsük el a sárgát, világoskéket és fehér alapon sötét betűket.

Összefoglalva: Néha pár okos állítással szintekkel tisztább és világosabb előadást tudunk tartani (mármint a vizualizációs oldalra értve)

dr. Z.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük