Színek használata

A színek használatáról beszélni nem tűnik fontosnak a prezentációkészítésben. Persze ezt csak az gondolhatja, aki még nem járt rosszul egy gyenge projektor miatti rossz kontraszt, vagy egy túl sok színt használó vibrálóan idegesítő prezentáció miatt……

Nézzük először az alapszabályokat:

Törekedj az erős kontrasztra
A szöveg és a háttér színe, az egyes formák és mintázatok jól elkülöníthetőek legyenek.

A színek kapcsolódjanak az üzenethez
Ha például a halálról tartasz előadást, nem érdemes élénk, bohókás színeket alkalmazni.

Használj kevesebb fajta színt
Válassz egy elsődleges és egy másodlagos színt. Ezek mellé egy (vagy kettő) színt, amit kiemelésre használsz. Ezeket be is tudod állítani a prezentációs programod template-jébe. Ha a cégednek van arculati terve, akkor nem is kell tovább keresned, abban megtalálod őket. A színeket használd konzekvensen és pontosan. Vagyis ne csak úgy általában „sötétkéket” használj, hanem nézd meg, hogy milyen összetevőkből áll az adott szín (Powerpointban: További színek/Egyéni…). A színek összetevőit általában három számmal szokták jelölni a grafikusok. Hidd el, két „kék” között a tudatunk nem, de az érzékeink észreveszik a különbséget, és furcsa érzéssel jeleznek, ha valami nem stimmel.

A színek érzelmeket váltanak kiA prezentációkészítés során tudatosan gondold át a színek használatát. A sötétkék háttér megnyugtató, ugyanakkor nagyon unalmas is.

Színegyüttesedet használd standard módon
A kiválasztott színeket rögzítsd a prezentációs software templétjében. Ha szükséges még mindig tudsz egyénileg színeket adni a diákhoz. Ha standard színeket használsz, a következő prezentációt sokkal rövidebb idő alatt meg tudod majd szerkeszteni. Ráadásul a rendszerezettség és céltudatosság hatását fogja kelteni azokban a hallgatókban, akik több előadásodat is látták már.

A színek jelentése

A megfelelő színek használata (karakterek, ábrák, hátterek) sokszor alapjaiban határozza meg egy prezentáció a hangulatát.

A színek az érzelmeket és a hangulatot befolyásolják.

A legjobb hatást akkor érhetjük el, ha a kiválasztott szín árnyalatait is használjuk. Tehát ha két alapszínt akarok használni, akkor lehet az alapszín egyike a világos-, másika pedig a sötétkék.

Amikor színeket használunk, leginkább arra kell figyelni, hogy támogassák üzenetünk mondanivalóját.

FEKETE: Nehéz, gyászos, technikai, formális

BARNA: Föld, egyszerűség, szabadtéri

KÉK: Béke, nyugalom, bizalom, magabiztosság

ZÖLD: Természet, egészség, rovarok

SZÜRKE: Konzervatív, praktikusság, megfontoltság

PIROS: Szenvedély, izgalom, agresszió

NARANCSSÁRGA: Melegség, kitárulkozás, hivalkodás

•FEHÉR: Tisztaság, tiszteletadás, egyszerűség

Színek párosítása (kontraszt)

Általánosságban elmondható, hogy a fekete és a fehér minden színnel kombinálható, ha elég nagy kontraszt van a kettő között. Tehát feketét bármilyen halvány színnel kombinálhatunk, míg fehéret bármilyen sötétebb árnyalattal.

Említést kell tenni még a pasztell színekről is. A pasztell színek a telítetlen színek közé tartoznak. A pasztell színt a tiszta színektől az különbözteti meg, hogy bennük több más szín összetevői is megjelennek nyomokban. Olyan, mintha szürkével kevertük volna őket.

Ezek a színek a prezentációkban akkor kapnak szerepet, amikor igazán professzionális hatást akarunk kelteni. A tiszta színeket ugyanis túl sokan használják, és nagy mennyiségben giccses hatást kelt az alkalmazásuk. A pasztell szín azonban természetes hatást kelt, ha érzéssel használjuk.

Hasznos trükk, hogy ha rossz kombinációkat akarunk párosítani egymással. A két szín közé helyezzünk el fehér sávot. Ez megszűnteti a két szín közötti konfliktust. A sávot alkalmazhatjuk akár képkeretként is.

dr. Z.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

0 Responses

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük