Miért olyan klassz a TedX – a piros pöttyös az igazi?

Képzeld el, hogy egy piros kerek szőnyegen állva beszélsz a gyerekkorodról, az életedre hatással lévő örök igazságról vagy feltársz egy személyes titkot. Majd lezárod mindezt egy mozgósító felhívással. Egy TED-előadásnak azonban nem ez a lényege. Akkor miért olyan vonzó az a bizonyos piros kör?

 

TedX.

Piros kör, melyre sokan rálépnek.
De vajon miért? – talán teszed fel a kérdést te is.

 

Kérlek, most felejts el egy percre mindent, ami a TedX-ről eddig összeollóztál a guglizás során. Hadd mondjam el neked azt, amit én tapasztaltam Tedx-felkészítőként 80 fő felkészítésében, miközben saját TEDx előadásom meghaladta az 51.000-es nézőszámot.

 

Mit profitálhatsz egy max.18 perces előadásból akár az üzleti életben vagy a magánéletben?

TedX – előadás. A varázsszó, melyről vagy hallottál vagy nem.
Csupán kétféle ember létezik: aki nézte és aki előadta. (..na jó, TED-X-felkészítőként lehetsz egy harmadik is)

Milliók rajonganak a TED-előadásokért, melyekben olyan érdekességekre is ráakadhatnak, amikből akár tanulhatnak is. Ami építeni és ami rombolni is képes bennük VALAMIT. (Utóbbi során egy rosszul beidegzült gondolatot, szokást, eszmét). Egyediségük révén némelyikben aktívan és jól használnak valamilyen kelléket is az előadók.

Óriási erejével világokat építhet fel. Csontig ható érzelembomba, mely után tülkön ülsz a következő pár percért. És égető szükségét érzed a következő inspirációra, akár csak egy „metadonfüggő”.

tedx woman

Az első hazai TEDxWoman rendezvény záróakkordjai (én csápolok az első sorban).
fotó: Sebestyén Gábor

Mert a hatásos beszéd néha tényleg olyan, mint az atomenergia. És akkorát szól, mint egy atombomba.

A TED-konferenciák külföldön is mindenütt a legnépszerűbb események között vannak; informatív, olykor látványos és szórakoztató kiállásuk miatt is. Az előadók számára csupán 18 perc áll rendelkezésre, hogy átadják a gondolataikat, az üzenetüket; ugyanakkor inspirálják is a hallgatóságot.

Akik rá mernek állni arra a piros pöttyre, olyan kérdésekkel birkóznak meg az azt megelőző hónapokban, mint:

 

 • Mi kell hozzá Tőlem?
 • Hogyan kezdjek neki?
 • Lehet rá „edzeni”?
 • Melyik témát válasszam, amivel érdemes kiállnom?

 

De vajon miért olyan érdekes egy sakknagymester, egy asztrofizikus, egy tanuló, egy tréner vagy egy anya pár percben előadott beszéde? Igen, arról a bizonyos piros körből.

 

Első ránézésre különbözőek.
A személyiségük eltérő.
A témájuk sem azonos, még csak az előadásmódjuk sem.

 

Mégis van bennük egy közös összetevő, mely mindegyik sikeres és emlékezetes TED-X előadó beszédében ott van.

Évek óta az ősz a legerősebb TEDx évszak itthon is, ráadásul a tavalyi növekedés idén is kitartott, négy újabb rendezvénnyel gazdagodtunk idén is (2018). TEDx felkészítőként (TEDxWoman és TEDxNagyerdő) sokat gondolkozom azon, hogy létezik-e jó képlet arra, mi kerüljön a színpadra. Megfogalmazható-e a jó TED előadás titka?

 

Oké, értem; rákattintottál a gyorstekerő gombra: Mi is pontosan az a TED?

Egy platform a megosztásra érdemes gondolatok (Ideas Worth Spreading) számára. 1984-ben még csak egy szűkebb közösségi kezdeményezésként indult útjára, ahol egyetlen konferenciahelyszínen a technológia (Technology), a szórakoztatás (Entertainment) és a design (Design) témakörei sültek össze egy süti formájában.

Jó egy évtizede viszont a TED közönsége bővült a netnek köszönhetően (köszi Youtube). Ma már tudományos, üzleti és szórakoztató témákon kívül globális problémák provokatív megvitatását is elérheted a neten.

A TEDx-rendezvénysorozatok pedig ennek zászlója alatt független, elhivatott helyi csapatok és közösségek szervezésében valósulnak meg világszerte. (Független önszervező működés „leleplező bűnjele” a névben szereplő X. Igen, lebuktunk.)

 

De miért annyira egyedi és klassz a Ted-X előadása?

Az Ideas Worth Spreading („Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni”) eszméje mellett kiálló TED szellemében pontosan azt élheted meg, amit egy jó nyilvános beszéd képlete tartalmaz.

 

A szenvedélyt, mely nélkül egyetlen TED-X előadást sem építhetsz fel. Miközben az elsődleges célod az, hogy a hallgatóság fejébe verj egy rendkívüli furcsa dolgot. Egy masnival átkötött ajándékot: EGY GONDOLATOT.

 

Képzeld el, hogy a közönséged – ami a színpadról mindösszesen összefüggő masszának tűnő néptömeg, valójában közelebbi kontaktusból összetett és bonyolult személyiségekből álló emberek csoportja – egységesen az agyadra és a többiek agyára hangolódik.

Miközben ugyanolyan agyhullámokat produkáltok és ugyanazon érzéseket élitek át. Előadóként az agyadban formálódó gondolat egyidőben a közönséged agyában is elkezd összeállni.

Csak azért, mert téged hallgatnak.

A gondolatok – megfelelően kommunikálva – képesek megváltoztatni mások világnézetét és befolyásolni a tetteiket.

 

A gondolatok az emberi kultúrát formáló leghatalmasabb erők.

 

Előadóként tehát a legfontosabb dolgod felépíteni egy gondolatot, az üzeneted. Olyan kérdéseket vetsz fel a hallgatókban, ami utána is elgondolkodtatja a hallottakon.

Ott a helyed, ha egy megosztásra érdemes gondolatot van. Ami segít a világ megértésében és abban való eligazodásban. A piros pöttyön elmondott beszédig vezető út – azaz a felkészülés szakmai élménye – pedig olyan pluszt ad az életedhez, melyből életed végégig profitálni tudsz.

 

Abban a bizonyos 18 percben olyan gondolatokat oszthatsz meg a világgal:

 • amik gondolatébresztőek
 • amik akár szórakoztatóak
 • amik intenzív és inspiráló élményt nyújtanak

 

Feltettem a kérdést a Facebookon egy posztban, hogy ki miről beszélne egy TedX színpadon, ha kopogtatna nála a lehetőség. Olyan érdekességek érkeztek kommentben, mint:

 

 • önmagunk elfogadásáról (és saját magunk szeretéséről);
 • skill-alapú tanulás és skill-projektek a munka világában;
 • a mentális egészség és a testkép összefüggéseiről;
 • a Camino megjárása során megélt mélypontom, s egy földön talált (soha be nem vett) gyógyszer gyógyító erejéről – az út nem azt adja amire vágysz, hanem amire szükséged van;
 • a boldogság gazdaságtanáról;
 • ifjúsági robotversenyek fejlesztő hatásai 10-16 eves gyerekekre.

 

Te melyiket hallgatnád meg szívesen?
Vajon a te gondolatot is megér egy TEDx-et?

 

Fürjes Juli tanuló példul az első TEDx-előadó a Retorikai Edzőtábor fiataljai közül (TEDxLibertyBridgeWomen), akire én is büszke vagyok.

 

„18 éves vagyok, kitűnő tanuló, több nyelven beszélek, modellként is dolgozom, és saját startup vállalkozásunk sales vezetője vagyok. A sikertörténet mögött rengeteg kétség és küzdelem áll. Hét éves korom óta naponta ért bántalmazás az iskoláimban. Ezekről most beszéltem először, egy könyv formájában, ami megváltoztatta az életem.”

 

Juli hatalmas bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor 2018. november 30-án a #TEDxLibertyBridgeWomen színpadán a közönség elé állt, és megosztotta saját keserű élményeit, tanulságait és a lehetséges kiútról is mesélt.

Az ő történetének célja az volt, hogy a közönségét is fogékonyabbá tegye és cselekvésre késztesse, ha az iskolai bántalmazásnak akár a legenyhébb formájával is találkoznának.

A legizgalmasabb, legkomolyabb nem szigorúan szakmai jellegű konferencián előadni nem csupán megtiszteltetés és személyiséget formáló lehetőség, de mindezt egy alapos felkészítés is megelőzi.

Mely nem csupán arra a 18 percre ad neked „túlélőcsomagot”.

 

A TEDx-konferenciák legnagyobb erőssége a felkészítési folyamat. Egy TED-X-felkészítővel a színpadon is magabiztos lehetsz:

 

 • Kontrollálni fogod tudni a hangod remegését, gyengeségét, monotonitását.
 • Megtanulod elhagyni az „Ő”-zéseket és a töltelékszavakat.
 • Értelmezni fogod tudni a közönséged esetében is a nonverbális jegyeket.
 • Megtanulod elhagyni a kéztördelést, a „merkelezés”-t, és megtanulsz tudatosan hatást gyakorolni a színpadi viselkedésedre.
 • Az üzenetedet megtanulod hatásosan eljuttatni a közönségedhez.

 

Mindebből pedig a jövőben is profitálni fogsz akár egy meetingról vagy egy tárgyalásról legyen szó. Magabiztosságot nyerve az életed bármely eseménye során egy hátszelet kaphatsz.

A TEDxBenedekhegy (Veszprém) titka például az, hogy a szervezők tényleg elképesztő energiákat raknak abban, hogy az előadókból a legjobbat hozzák ki.

Gyere el egy Toastmasters klubba (a Budapest Bussines Branch Toasmasters Klubot javaslom), ahol az előadói magabiztosság mellett elkezdheted megtalálni a saját témád, a hangod, a stílusod.

Ajánlom, ha:

 

 • Szeretnél hatást gyakorolni.
 • Szeretnél átadni egy gondolatmenetet.
 • Szeretnél meggyőzni valakit.
 • Szeretnél motiválni.
 • Szeretnél lenyűgözni egy közönséget.

 

Egy TEDx-előadás presztízst adhat

Mivel ezek felkerülnek sok esetben a Youtube-ra is. Az 5 legnézettebb TED-videó előadói pedig a rendezvény által váltak igazi sztárokká: pl. Simon Sinek, Amy Cuddy, Jill Bolte.

De olyan világsztárok is előadtak már TED-en, mint Jamie Oliver, Bill Clinton, David Cameron, Bill Gates, Bono, Larry Page. A legnagyobb nézettségű előadók karriert csináltak ebből, könyvet is írtak.

Szakmai hozzáértésedet egy TED-előadás is megalapozhatja. Kiváló marketingeszközt kaphatsz, mely növeli a hitelességedet is. Akár az aláírásodba, vagy névjegyedre is rárakhatod a TED-X-es videód linkjét.

 

Itthon is élhetsz a lehetőséggel.

 

Nézz meg néhány TED-előadást. Az 5 legnézettebb magyar nyelvű TEDx előadást itt is megtalálod. Az alábbi magyar nyelvű szakkönyveket ajánlom mellé:

 

 • Carmine Gallo: TED-előadások – Az inspiráló nyilvános beszéd 9 titka,
 • Chris Anderson: Így készülnek a TED-előadások – Hivatalos TED-útmutató a nyilvános beszédhez.
 • Előadok, tehát vagyok c. saját könyvem kilenc évnyi blogírás, tizenöt évi tréneri munka után, hat vendégszerző barátommal elkészítve. Melyet a prezentációs tréneri tapasztalatok inspiráltak.

 

Tudtad? Minden előadónak, aki a piros pöttyre lép, célszerű betartania pár szabályt; íme a TED 10 parancsolata >>>

Ezt se hagyd ki.

A TED-X konferenciáknak szenvedélyes, belső hittel előadó beszélőkre van szüksége. Ha van egy gondolatod, amivel másokat inspirálnál, ne tartsd magad vissza. Segítek benne. Mert a hosszú, sokszor hónapokig tartó közös munkánk a hallgatósággal való összhang nélkül nem lehet átütő erejű.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük