SZÓ prezentáció :-)

Mr. Takahashi programozó. Egyszer felkérték, hogy tartson előadást egy konferencián. Takahashi sosem használt Powerpointot és bármi hasonló programot, csupán szövegeket írt. Nem is vágyott a hírnévre. Ő csak meg akarta úszni, ezért átgondolta mit is tehetne. Végül valami újat és egyedit alkotott,a „szó prezentáció”-t.

Mit is csinált?

Takahashi csupán szövegeket rakott a diákra. Szokványos szavakat, de hatalmas betűkkel. Az volt a célja, hogy biztosan csak szavakat használjon, hosszú mondatok helyett. Egy oldal maximum 10 betűvel, teljesen kitöltve azt. A hatás meglepő volt. Az embereket teljesen elbűvölte a prezentációja. A következő hónapokban rohamosan terjedt a szó prezentáció módszer Japánban és megőrizve a szerény programozó nevét, Takahashi-módszerként vált ismertté.

Miért tette?

Takahashi 5 percet kapott beszélni. De neki ez is nagyon sok volt. Azt akarta, hogy az üzenetei tiszták és erősek legyenek. Sikerült. A közönséget végig lekötötte és még hónapokkal később is emlékeztek rá. És ami talán még fontosabb, könnyen megértették. Nem ismerte a Powerpointot és nem értett a képek kezeléséhez sem. Csak a szövegekhez. Viszont valamivel ki akart tűnni és hatékony is akart lenni.  Keményen elkezdett azon gondolkodni, mi a legjobb üzenet az adott diára. Végül mindegyikre egy-egy szó került. A szavak szövegnek számítanak a szakirodalomban, de ebben a méretben már vizuális hatásuk van. Japánban ennek egyébként is vannak hagyományai az ilyen típusú szövegeknek. Ahogy Takahashi mondja, ha hosszabb a szöveg, vagy bullet pointok vannak, akkor a közönség azt fogja olvasni.

Mennyire használható?

Nekem nagyon tetszik a szó prezentáció módszer. Egyrészről egy jó mankó azoknak, akik nem rutinosak a prezentációk készítésében és idegesek emiatt egy-egy előadás előtt. Ez megkönnyíti a dolgukat és segít alaposan átgondolni.  Segít abban is, hogy egyszerű és strukturált maradjon az előadásunk. Minden szöveg olvasható ezentúl a leghátsó sorokból is.

Semmi fölösleges információ, semmi kommunikációs zaj, semmi káosz. Lehet, hogy ez közelebb van a tökéletességhez, mint bármi más?

Tehát még egyszer: Szó prezentáció: Egy dia-Egy szó. Próbáljátok ki. Nincs veszteni való és a hatás megdöbbentő lesz, mivel MÉG SENKI NEM HASZNÁLTA ITTHON:-)

 

dr. Z

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük