TEDx 2019

Lassan „TEDx ország” leszünk, az egy főre jutó események számával. Idén újabb négy konferencia indul útjára, amiből három vidéki – Békéscsaba, Eger, Szeged –  és egy budapesti (TEDxELTE). Ez örvendetes hír, de szakemberként van pár aggodalom bennem.

Örvendetes hír, hogy 2019-nek a felénél járunk csupán, de még 7 TEDx konferencia biztosan előttünk van idén (4 már mögöttünk) és kettőről egyelőre nem tudok biztosat (TEDxDanubia, TEDxMetu). Lesz egy olyan hetünk, amikor 3 konferencia is lesz november 9-16 között.

Őszinte leszek. Vegyesek az érzéseim ezzel kapcsolatban, és van pár fenntartásom. Nézzük hát!

Van-e ennyi jó előadó kis hazánkban?

A jelenlegi számításaim szerint évente 150-160 előadó áll itthon a piros szőnyegre kis hazában. Ehhez még vegyük hozzá, hogy van olyan konferencia, ami 2010 óta működik (Youth, Danubia), szóval lassan elérjük az 1.000 előadót. Nem kis szám. Látva a hazai konferenciák előadásainak színvonalát akár aggódhatnék is, de el kell mondanunk ezekről a konferenciákról, hogy iszonyatos előkészítő munka van mögöttük. Az idei decemberi TEDxLibertyBridgeWoman például már júliusban lezárta az előadók kiválasztását és megkezdődik a felkészülés. A TEDxBenedekhely előadóinak jó része budapesti és a felkészítés alatt hetente járnak le gyakorolni. Szóval nem az a kérdés jó előadó-e valaki, hanem odaér-e ahova kell az előadás napjára.

Van-e ennyi (önkéntes) felkészítő?

Kevesen tudják, de hivatalosan a TEDx-ben résztvevő „munkások” teljesen önkéntesen dolgoznak. Egy TEDx konferencia nem termelhet profitot. (persze Magyarországon élünk :-)). Egy licenszgazda esetén az éves felkészülés, akár az 1.000 órát is elérheti, de az előadói felkészítők is beleraknak 40-60 órát (én pl. 2012 óta teszem ezt) , önkéntesen. Abban van a legnagyobb félelmem, hogy az ujonnan létrejövő események esetében egy-egy kisebb városban van-e olyan szakember aki képes és ideje is engedi a felkészítést. Sajnos tavaly is voltam olyan konferencián ahol nem egy előadó állt ki jegyzettel a kezében. Csalódás volt látni pl. egy banki felsővezetőt, amint lelkesedéssel és tűzzel beszélt a témájáról, majd a lapjába nézve egy pillanat alatt kihúnyt a láng és újra kellett indítania mindent. Egyre több kritikát hallok az előre megírt, pepírszagú előadásokról, belső tűz nélkül. Ez szerintem tipikusan felkészítői hiba, de nem lehet őket ezért direktben hibáztatni.

Tudok több ellenpéldát. A TEDxGyőr esetében látom mekkora lépésekkel haladnak előre és mennyire a minőség fenntartása a cél, beleértve a mély szakmai felkészítést is (Bevallom ez az egyik kedvencem a TEDxBenedekhegy mellett). A TEDxYouth is nagyon jó példa, ahol évek óta stabil, minőségi és nem is kis létszámú a felkészítői csapat.

Tényleg a szenvedélyt láthatjuk?

Van egy kolléganőm, akit évek óta zaklatok, hogy adjon elő a TEDx-en, mert érdekesen és jól beszél bármilyen előadói helyzetben. A válasza mindig ugyanaz. Még nem érzi, hogy van olyan témája, amiért megéri előadni. Sajnos az utóbbi évek tendenciái éppen ellenkezőt mutatnak. Egyre divatosabb a TEDx előadás, Sokak bakancslistájára került fel az utóbbi években. Lassan elvárt brand elem lett. Sőt tudok olyan brandépítő közösséget, ahol idén 10-en jelentkeznek egy konferenciára, már-már közös felhívásra. Azt látom egyre többen állnak ki úgy, hogy még nem érett meg bennünk a jó téma. Persze ez felkészítői kérdés is. Én is átéltem már párszor, amikor első találkozáson azt éreztem, nagy munka lesz megtalálni az igazi szívből jövő üzenetet.

Ezzel párhuzamos tendencia, hogy megindult a verseny a konferenciák között. Vidéken ez talán kevésbé érezhető, de én Budapesten erősen látom ezt. Mindig volt egyfajta kimondatlan rivalizálás a két „nagy” között (Danubia, Youth), de ebben egyre többen szállnak be a „játékba”. Ennek egyik eszköze a már ismertséggel rendelkező emberek bevonása, mert ők marketingben és bevételben is nagyon sokat hoznak, ez esetben sem mindig garancia a szenvedély.

Összességében fantasztikus, hogy így felpezsdült a TEDx élet kicsiny hazánkban, de figyeljünk oda a minőségre! Please!

Az idei TEDx táncrend

Elnevezés Helyszín Időpont Létszám
TEDxBékéscsaba (2019) Békéscsaba 2019. február 16. max. 100
TEDxCEU Budapest 2019. február 23. max. 100
TEDxDebrecen Debrecen 2019. március 16. 500 felett
TEDxYouthBudapest Budapest 2019. április 13. 500 felett
TEDxGyőr Győr 2019. szeptember 28. max. 100
TEDxSzeged (2019) Szeged 2019. október 5. max. 100
TEDxELTE (2019) Budapest 2019. október 18. max. 100
TEDxBenedekhegy Veszprém 2019. november 9. max. 100
TEDxPécs Pécs 2019. november 14. max. 100
TEDxEger (2019) Eger 2019. november 16. max. 100
TEDxLibertyBridgeWoman Budapest 2019. december 14. 500 felett
TEDxDanubia, TEDxMetu Budapest ????

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük