5 érv az ikonok mellett

„Az egyszerűség a kifinomultság legmagasabb foka” mondta Leonardo da Vinci és vallom én is! .

Az ikonok a vizuális egyszerűsítés legjobb példái. Évezredek óta velünk vannak, mégsem használjuk őket teljeskörűen.

toiletPersze ha nagyon kell pisilni, akkor akkor életmentő egy ikon, vagy amikor vonatra szállunk és nem mindegy, hogy a 2. osztályú jegyünkkel melyik kocsiba szállunk és akkor nem is beszélek a KRESZ-ről.

Az előadástechnikával ugyanez a helyzet. Sőt, amióta internet van, nagyon könnyen találunk bármilyen ikont. Na de ne rohanjunk előre. Nézzük meg az 5 legfontosabb érvet az ikonok használata mellett: 

  1. Időmegtakarítás: Aki keresett már egy megfelelő képet az tudja, hogy mennyi idő mehet el erre, néha idegtépő órákkal számolhatunk. Ikont gyorsabban találunk a megfelelő oldalakon. A másik pedig, hogy az előadás alatti ikonokkal egyben gyorsabban átmennek az üzeneteink is, mert a hallgatóink nem vesznek el a (kép)részletek tanulmányozásában.
  2. Az ikonok egyszerűsítik az előadásodat: Mivel az ikon egyszerű, ezért a kapcsolódó üzenetnek is annak kell lennie. Vagyis az ikonos megközelítés arra kényszerít, hogy azt a sok-sok információt amit el szeretnél mondani próbáld üzenetekké gyúrni, dolgozz rajta.
  3. Az ikonok globálisak és sztenderdek: Az ikonok nemzetköziek. Nem kell aggódnunk a nyelvi finomságok különbségei miatt, nem kell a kulturális eltéréseket megtalálnunk. Az ikonok az egyik legegyszerűbb közös nyelvet képviselik.
  4. Tonnaszámra elérhetőek: Az egyszerűség miatt egy-egy üzenetehez könnyebb ikont találni, ráaádásul az interneten ezres nagyságrendben vannak olyan honlapok, ahol jó minőségben találjuk meg őket.
  5. Az ikonok eltérő képernyőkön is működnek: Mivel eleve kicsi a méretük nem kell amiatt aggódnod, hogy túlzsúfolt lesz a dia. A másik érve pedig, hogy az eltérő képernyőfelbontások sem ölik meg őket. Egybként pedig a leggyakrabban vector grafikusak, ami szintén erősíti a minőséget.

De hol találok jó ikonokat?

Az én kedvencem: www.thenounproject.com, de sokan szeretik a www.flaticon.com-ot is. De egy egyszerű google keresés is sok ikonos oldalt dob fel.

Legalább egyszer mindenkinek ki kellene próbálni egy ikonos alapú előadást!

Jó munkát!

DrPrezi

 

 

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük