Az idei év szava: nekirugaszkodó vállalkozás

A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda szavazásán megválasztották az „év szavát”, ez az idén a „nekirugaszkodó vállalkozás” kifejezés lett, amely a start-upnak a Magyar Rádió egyik újságírójától eredő magyarított változata. 

letöltés2014. december 12-én nyilvánosságra hozták az év szavait (2014), mely azonnal végigszaladt a magyar sajtón, médián. Ime a teljes lista:

Az év szava: nekirugaszkodó vállalkozás (startup).

Minden évnek megvan a maga varázsszava, amelyet valaki bedob, s utána visszhangzik. 2014 egyik gyakran használt divatszava az angol startup. Általában az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat jelenti, melyet többnyire termék vagy üzleti modell innováció jellemez. Magyarítási javaslatát a Magyar Rádió gazdasági újságírójától kaptuk: nekirugaszkodó vállalkozás. (Balázs Géza)

Az év antiszava: vénaszkenner

Az év antiszava: vénaszkenner.  A vénaszkenner olyan szavakat utasított mag mögé, mint a „gesztenyealapú”, a „szárazföldi vízi mentő”, „ketrecharc”, a „szakállas nő”, a „jegesvíz-kihívás”, a „herevasalás”, a „nemzeti dohánybolt”.

Az év ifjúsági szava: punnyad.

 A kifejezés napjainkban tétlenkedést, unatkozást, fásultságot, gubbasztást, „langyos lébecolást” jelent. A csökkent intenzitású életérzés sokak jellemzője. Az ige nem cselekvést, hanem annak a hiányát jelenti. Különböző képzőkkel teljes jogú tagja a szókészletünknek. Néhány alakja: punnyadó, punnyadt, punnyadás, punnyadozik, punnyatag, punnyadásos, bepunnyad, lepunnyad, kipunnyad, elpunnyad. Érdekessége, hogy szótöve, a puny- önmagában nem él. (MK)

További jelölések: kombó (kombinált, párosított, összetett), savaz, ekéz, trendi, alter, lóg, banyatank (deszantszatyor), kósti (kóstoló), rágcsa (rágnivaló).


Az év költői szava: messzeringó gyerekkor.

 Radnóti Miklós Nem tudhatom című verséből ismerjük ezt a jelzős szerkezetet: messzeringó gyerekkor. A messzeringó jelentése egyesíti magában a távoli gyermekévek és a ringó bölcső képzetét, egy eleven képbe tömörítve a múltat. A gyerekkor említése pedig mindenkiben ismerős érzéseket kelt: összekapcsolja az anyai öl melegét, az ember származását és biztonságérzetének emlékét. Egyúttal magába foglalja a szülőföldet is: ahonnan jövünk, ahol vagyunk és ahová tartunk. Hangulati jegyei, metaforikus, sűrített jelentése alapján a messzeringó gyerekkor kifejezést javasoljuk – Radnóti Miklós születésének centenáriumán – a 2014. év költői szavának. (PÁ)

További jelölések: szerelemlakat, Szépkenyerűszentmárton (településnév), Szentjobb (településnév), fényvillamos, memóriahab, elalvó nyírfaág (Radnóti), gomolygó gombolyag (Radnóti)

Egyéb kategóriák:

Az év netszava: app (mobilapplikáció). Továbbá: tapipad (touchpad)

Az év (lejáratott) divatszava: fapados kölcsön. Továbbá: megélhetési (bűnöző, politikus, gyerekvállalás), kézműves… (bor, pálinka, lángos)

Az év szómagyarítása: érintőkártya (paypass)

Az év költői szava Radnóti Miklós Nem tudhatom című verséből a „messzeringó gyerekkor” kifejezés lett, míg az év netszava az „app” és a touchpadokat jelölő „tapipad”, de már lejáratott divatszónak számít a „fapados kölcsön”, valamint a „megélhetési” és a „kézműves” jelző. Az év szómagyarítása az érintőkártya, ami a paypasst jelöli. Tavaly a „rezsicsökkentés” volt az év szava, az év antiszava a „mamahotel” és a „papabank”, míg az év ifjúsági szava a „szelfi” lett.

DrPrezi

(a cikk az e-nyelv.hu és a HVG.hu cikkei alapján készült) 

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük