Emberek IV.: Benkő Vilmos

A mai napon egy igazán inspiráló embert szeretnék bemutatni Nektek, Benkő Vilmos-t. Sok szempontból érdekes  volt vele találkozni. Készültem az interjúra. Előre összeírtam a kérdéseimet, de végül elő sem vettem őket. Nem interjú volt, hanem szervesen és gyorsan fejlődő beszélgetés, ezerféle irányban. Hatott rám. Megerősítette a terveimet, lendületet adott nekem a következő hónapokra. Ez már Önmagában érték számomra 🙂

A fentiek miatt el fogok térni a korábbi módszereimtől. Időnként maradok továbbra is a hagyományos a kérdés-felelekekben, időnként csak leírok tényeket, máskor pedig csak érzéseket. Kezdjük hát.

Miért Benkő Vilmos-t választottam a riport alanyául? Mit tett/tesz a hazai előadói kultúráért?

Amit a kiválasztásakor tudtam róla (és ez sem kevés):

 • A hazai Toastmasters Club alapítója, mely ma is sikeresen működik (www.budapesttoasmasters.org)
 • A TEDxDanubia egyik inspirátora, előadója (magam is lelkes résztvevője vagyok ezeknek az eseményeknek)
 • Hazai képzések oktatója (pl. ezabeszéd.hu)
 • A RÁK egyik legyőzője (8 éves korában)

Amit azóta tudok róla:

 • A Kozma utcai börtön retorika programjának kitalálója, oktatója
 • A Csodalámpa Alapítvány Felügyelőbizottságának tagja
 • A Kairos nevű nemzetközi szervezet támogatója, előadója (az első hazai rendezvény részletei itt:-))
 • Egy hazai – magyar nyelvű – előadói klub elindítója
 • És sok-sok hazai rendezvény inspiráló előadója
 • A civil szektor egyik „mecénása”

A beszélgetés során egy olyan ember képe bontakozott ki, akit a hite vezérel. Hit abban is, hogy ha hiszünk valamiben, akkor az önmagában utat mutat.

Szerinted mitől jó egy előadó?

Érintsen meg engem, mint hallgatót, akarjam még látni, hallgatni. A lelkemre is tudjon hatni, az érzelmeimre, vagyis ne csak az ott és most legyen benne az előadásában, hanem magamban vigyek valamit haza is. Képes legyen mágnes lenni, akit akarnak követni mások is. Legyen benne, hogy forradalmat is tud indítani, ha kell.

A jó előadó képes egy nálánál magasabb eszmét képviselni belülről. Ezt a hallgatók is megérzik.

(Erről Steve Jobs egyik híres története ugrik be. Jobs egyik legsikeresebb „csábításaként” emlegetik, amikor sikerült az Apple-höz áthozni John Sculley-t, a Pepsi-Cola elnökét. Állítólag Steve Jobs a következőkkel győzte meg: „Egész életedben cukros vizet akarsz árulni? Nem akarnád inkább megváltoztatni a világot?”

Mi a legnagyobb probléma hazánkban a prezentációk terén?

Nagyon kevés jó hazai előadói példát ismerünk (ezt sajnos én is alá kell hogy támasszam. 10 konferencia előadóból 10 rossz). Az előadók nagy része nem meggyőződésből, hanem a feladat végrehajtásáért ad elő, ezért nincs erő és lélek az előadásaikban.

Mi motivál Téged abban, amit csinálsz? Mi okozza az igazi flow-élményt számodra?

Nagyon szeretek másoknak segíteni olyan élmény elérésében, amitől megszületik a saját energiaforrásuk mások megsegítéséhez.  A retorika képes önbizalmat szülni, ami sok irányba terelhető.

Véleményed szerint mi az emberek fejlődésének a titka?

Adni kell.  Ha nincs adás, nincs fejlődés, maxiumum gyarapodás van.

Mit tudsz tenni egy motiválatlan emberrel, aki eljön a programodra?

Igyekszem kedvet csinálni neki, hogy merje átlépni a vonalat, ami elválasztja őt az aktív bekapcsolódástól.  Ennek több módja van: anekdóták, jó példamutatás, ill. egyszerű gyakorlatok.  Amint látok erőfeszítést, megkeresem benne a jót és kidomborítom.

Te hogyan fejleszted magad? Mik a Te személyes céljaid?

Több célom van.  Idáig 5e ember előtt volt lehetőségem megszólalni, szeretném jóval magasabbra felvinni.  Több országban szeretnék előadni, illetve másoknak segíteni.  Ez most kezd beindulni.  Szeretném növelni a tétet, azaz fontosabb horderejű találkozókon fellépni, ehhez pedig az kell, hogy minél többet vállaljak, ill. folyamatosan srófoljam a kihívásokat. Lassú munka, de tartalmas.  Még két dolgot csinálok: nagyon sok ember beszédét hallgatom meg: papok, üzletemberek, politikusok.  Keresem az érdekes meséket, szófordulatokat. Másodikként pedig igyekszem olvasni.

Vannak példaképeid? Kik ők és miért?

Igen, vannak és többnyire amerikai papok.  De a legelső helyen van Apukám, akitől ellestem a nyilvános beszéd iránti vágyat.  Ő vette a fáradságot és elkezdett retorikai önképzőkörbe járni az USA-ban (Toastmasters).  Nagyon megérintett, pedig sosem beszéltünk róla.  Aki jól tud előadni, az képes másokat megmozgatni.  Annak ellenére, hogy ez elég egyértelmű, mégsem  hatja át a legtöbb előadót.  Joel Osteen houstoni pap.  Apukájának halála juttatta prédikáló pozícióba.  Nagyon jó példák használni, kiváló humorérzéke van.  Nyugodt. Hiteles.  Ronald Reagan is jó orátor volt, higgadt stílus, nagy hatás.  Steve Jobs, szenvedély, kevés szó, és egyszerűen fogalmazott.

Ha 3 év múlva beszélgetünk, akkor mit mondasz majd az eltelt 3 évről?

3 év múlva elégedett leszek az említett időszakkal.  Már most látom kibontakozóban azokat a lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik, hogy bekövetkezzen a kívánt emelkedés.  Aktív tagja vagyok több szervezetnek, amelyek finoman tolnak előre, ill. segítenek utamat egyengetni.  Tehát megtervezem és nem bízom a véletlenre.

Nagyon élvezetes beszélgetés volt. Valójában nem fejeztük be, csupán abbahagytuk és remélem még lesz folytatás.

Köszönöm a lehetőséget!

dr. Z

P.s: És az egymillió karhajlítás is inspiratív volt számomra, már ki is tűztem a saját célomat. Akit érdekel az egymillió fekvőtámasz története nézzen után a neten 🙂

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

0 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük