A metaforák mágikus mechanizmusaival emlékezetesebb előadó lehetsz

Egy tréning a legmenőbb retorikai, nyelvi eszköz gyakorlati használatáról, mert a metafora több, mint nyelvi díszitőeszköz. Segítségével könnyebben válthatsz ki érzelmet a közönségből vagy erősítheted az üzeneted. Játszi könnyedséggel adhatsz át akár extra bonyolult összefüggéseket is.


Tudtodon kívül te is használod nap mint nap e hétköznapi varázslatos eszközt, tedd ezt tudatosan. Élj az egyik legfontosabb retorikai és nyelvi eszközzel rutinosan. Gyere el a haladó képzésünkre, és holnaptól adj elő számottevően hatásosabban és emlékezetesebben.

X=Y. Ez nem valami kódnyelv, hanem egyszerű képlete a metaforának.
A metafora az egyszerűsítés, a tömörítés, az üzenetek fokozásának egyik leghétköznapibb eszköze. Mindenki használja őket.
Te is. Percenként akár 4-5 alkalommal is. 
Kizárt? Épp a fejed csóválod? Hadd cáfoljak rá.

Egy lánynak jó a karosszériája.
A munkahelyemen válaszút elé érkeztem.

A meetingen majd felrobbant az agyam.
A főnökömmel megvívom a magam kis csatáját.

Hagyd magad mögött a múltat, csak előre nézz…
Célom, hogy feljebb kerüljek a ranglétrán.

Ugye neked is ismerősek? A metafora szerves része az élőbeszédnek.

Ennek ellenére talán te is keserű tapasztalattal viszonyulsz hozzá, mert hajdani irodalomtanárod szúrós tekintetét idézi fel benned, amikor vért izzadva próbáltad megtanulni azt a Csokonai-verset.

Pedig a metafora tulajdonképpen két fogalom, tulajdonság tartalmi–hangulati viszonyára épülő szókép, mely két fogalom tartalmi hasonlóságán alapul. Túlfolyik az irodalomóra keretein, beszivárogva a hétköznapi „szürke kommunikációba”.

Emlékezetes és elmesélhető előadásgeneráló,
 hatékonyságérzékeny előadóknak

Milyen érzés lenne, ha a kommunikációd ugyanolyan felejthetetlen lenne, mint egy izgalmas filmjelenet, amit nem tudsz kiverni a fejedből? Ez ma a metaforákkal lehetséges.

A metaforákat sokan véletlenül, megszokásból használjak – kevesen használják e fegyvert tudatosan − pedig az egyik legmenőbb retorikai, nyelvi és marketingeszköz, amely a te beszéded kommunikációs fegyvertárából sem hiányozhat.

A metafora segítségével nem neked kell „izzadnod”, hogy az átadandó üzenet valahogy bejusson a hallgatóság emlékezetének mélyebb részeibe, vagy egyáltalán célt érjen.

A hallgatóság észrevétlenül csúszdázik végig a metaforával kikövezett emlékezetcsúszdán.

 

   • A metafora olyan formabontó gondolatrendszerek megalkotásához vezethet, amikkel játszi könnyedséggel adhatsz át akár extra bonyolult összefüggéseket is. 


   • Ahelyett, hogy elvárnád a hallgatóságodtól, hogy hirtelen kvantumfizikus legyen belőlük, képszerűen írhatsz le egy összefüggést.

   • Segíthetsz átlátni és értelmezni egy komplex koncepciót, mert egy ismertebb dologgal hozod párhuzamba.

   • Jóval hatásosabban kommunikálhatsz, mint a szó szerinti, száraz és tényszerű szóhasználattal. 


   • Mindeközben emlékezetesebb lehetsz: képszerűen felidézhető lehet egy-egy állításod; mindez pedig a memóriába éghet. 


   • Még a legnagyobb reklámzajban is agressziótól mentesen tudsz emlékezetes lenni.

A tréningen megtanítunk, hogyan érj el vele hatásos beszédeket.

Mert a metafora kitölti a kommunikációs űrt az előadásosban – légy pontosabb, méghozzá elegánsan

Egy üzenet vagy gondolat szenzoros, azaz metaforikus kifejezései a mélyebb és pontosabb kommunikációt teszik lehetővé a számodra.

A metafora azonosításra épül.

Nemcsak képszerű leírás, hanem fogalompárosításának köszönhetően a legjobb színpadi súgód lehet a színpad alatt. Segítségével olyan üzeneteket is átadhatsz a közönségednek, beszélgetőpartnerednek, amikre egyszerűen nincsenek szavak.

A metafora kitölti az űrt.

Azt a kommunikációs űrt, amit egy maratoni magyarázattal és körülírással sem érnél el. Méghozzá elegánsan.

A metafora használata a részedről egy gesztus. „A metafora fogalmakat társít egymáshoz, s egyik segítségével érti meg a másikat.” Elősegíti bizonyos fogalmak megértését. Hétköznapi emberek is képesek könnyedén használni, bármilyen „költői előképzettség nélkül”.

Nem szükséges ahhoz költőnek lenned, hogy hatásosabban, emlékezetesebben és érzelemdúsabban kommunikálhass.

Ha azon törőd a fejed, hogy mivel lehelj életet az előadásodba, akkor a metafora használata bármely előadásod egyik legemlékezetesebb mozzanata lehet.
Ahhoz, hogy a mondandódat eljuttasd azokhoz az emberekhez, akiknek szól; minden hatásos eszközt meg kell ragadnod; azok, akik használjak a metafora eszközét, emlékezetesebb előadók lehetnek.

Iratkozz fel a várólistára

Amint elérhető lesz a Metaforák tréning értesíteni fogunk!

5 + 3 =