Template készítés 1.0

Az előző cikkben beszéltem arról, hogy mi az oka annak, hogy a legtöbb vállalati template használhatatlan. Most megnézzük melyek a template készítés legfontosabb alapszabályai.

Alapelvek

  • Egyszerűség (ne legyenek fölösleges elemek)
  • SNR (signal to noise, minden ami „zaj” kerüljön le)
  • Olvashatóság (távolról és projektoron át)
  • Vizuális letisztultság

Ha jó céges  template-t akarunk készíteni, először is azokat vonjuk be, akik gyakran adnak elő a cégnél. Az ő tapasztalatuk sokat segíthet majd a jó és használható minta létrehozásában.

A template készítés alapja a PPT slide. Általában egy nyitó és egy belső oldalt készítenek el (a következő cikkben bemutatjuk majd, hogy ez miért nagyon kevés). A két oldal jelentősen eltér egymástól. A nyitó  szabályai kevésbé kötöttek, itt mindig több a vizuális elem, ezzel a jelenlegi cikkben nem foglalkozunk

Nézzük a belső oldalak szabályait:

Az ábra jól mutatja a slide legértékesebb helyeit. Javaslom, hogy ide ne kerüljenek fölösleges vizuális elemek, ne használjuk másra ezeket a területeket, mert azok rontják az érthetőséget, a tisztaságot.

A logo a fenti három helyre kerülhet. Mérete ne legyen túl nagy. Egy bizonyos méret felett, már kifejezetten agresszív is lehet. Én személy szerint a bal alsó logót a partnercégeknek tartom fenn (akiknek előadok)és a jobb felsőre javaslom saját logót.

Oldalszámok: A template része az oldalszám jelenléte is. Javasolt helye a logók számára fenntartott helyeket jelenti. Én jobb lent használom.

Karakterek: Fontos, hogy a template-en a megfelelő betűtípust és méretet használjuk. PPT-ben nem javasolt az ún. talpas (serif) betűtípusok használata, mert azok rontják az olvashatóságot. A címméreteket 28-44-es közé rakjuk és ne legyen vastagított (az megint az olvashatóságot rontja). A szövegméretek 20-28 között javasoltak.

Bulletpoint: Csak egyfélét használjunk,  és ne legyenek túl színesek.

Színek: Egyszerűsítsünk! 2-3 színnél ne használjunk többet és szerencsés, ha ezek is közel állnak egymáshoz. (egy rózsaszín, kék, sárga színhármassal nehéz dolgunk lesz :-))

Grafikai elemek: Kerüljük a túlhasználatot. Ez nem a céges brossúra!

Hátterek: Én alapban fehér hátteret javaslok (elkerülve a finom háttérképeket, amik a projektoron láthatatlanok). Hosszabb prezentációknál szerencsés, ha van sötét hátteres is, mert az kevésbé fárasztó.

Következő rész: Megmutatjuk,hogyan néz ki egy profi template, ami nem két oldalból áll!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

0 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük