A hallgatóság „karmestere” (Itay Talgam)

Ma egy elbűvölő karmester titkait szeretném feltárni. Itay Talgam előadását tegnap élőben hallgathattam a Marriott Hotelben.   Kiváncsi voltam rá, hogy valóban olyan jó előadó-e, mint sokan előre mondták. Nem csalódtam. Én is közte voltam a kb. 120 hallgatónak, aki a végén felállva tapsolta meg az izraeli származású konduktort.

De kezdjük a legelején. Augusztus 22-25 között Magyarországon találkozott össze a nemzetközi tanácsadói piac színe-java azOD World Summit elnevezésű rendezvényen, köszönhetően a legnagyobb hazai tanácsadó cégek összefogásának és 3 éves munkájának egy csaknem 60 fős önkéntesi csapattal. A konferencia egyik záró előadása volt Itay Talgam.

.

Nemzetem sajátosságainak  megfelelően egészséges szkepticizmussal érkeztem. Ez már ez első percekben szertefoszlott. A mester előadása valóban brilliáns volt. Ha egyetlen választ szeretnék találni a miértre, akkor  egyértelműen a hallgatóság művészi színvonalú kezelése volt a titok. Itay úgy kezelte a 120 embert, mint a saját szimfónikus zenekarát, tanította, zenéltette őket.

Akit érdekel maga az előadás is, az megnézheti Itay TED prezentációját itt, magyar felirattal.  (VIGYÁZAT: Ez csak egy rövid kivonata annak, amit Budapesten előadott!!!)

Mielőtt belemegyünk abba, hogy építette fel az előadó ezt a varázslatos építményt érdemes egy röpke szót vesztegetnünk a talajra, amire épített. Korábbi bejegyzésekben már írtam az előadói hitelességről (Mi az ethosA hiteleség kialakítása). Itay a saját szakmája jeles képviselőjeként már az előadás előtt komoly hitelességgel rendelkezett, melyet ügyesen erősített az előadása alatt is (pl. bemutatta egyik mesterét). Erre a talajra kezdett el építkezni.

Az előadás témája egy látványos analógia volt, ahol Itay bemutatta 6 neves karmester karmesteri/vezetői módszertanát és azok hatását a zenekarra illetve a közönségre. A közönség valóban végig láthatóan élvezte az egészet.

Milyen eszközöket használt?  Hogyan érte ezt el?

1. A közönséget azonnal bevonta és végig egy nagy közös játékban tartotta.

 • Végig facilitálta őket. Inkább kérdezett, mint megállapított. Jól kezelte a válaszokat, nem minősített, ha kellett, akkor felerősített.
 • Megénekeltette őket, hogy átérezzék a zenekar érzéseit.
 • Többször szavazhattak arról, tetszik vagy sem nekik az adott karmester tevékenysége.
 • Több résztvevőt megkérdezett a szavazatának a miértjéről, ezzel megszólaltva egyéneket is.
 • Nem mondott ki igazságokat, hagyta hogy a közönség dolgozzon a tanulságokkal. Mindenki azt vitte haza, amit magának leszűrt.
 • Lehetőséget adott nekik a nevetésre, az oldódásra, a részvételre a játékban
 • Egy pillanatra sem tudtak szenderegni, mert végig nagyon aktív volt.

2. Erősen használta a humor eszköztárát (részletesebben itt)

 • Helyzet komikum: pl. mikor valaki megjegyezte, hogy „a zenéhez nem kell látni”, akkor zsigerből jött a válasza: „ahogyan a festőknek nem kell hallani
 • Irónia: A szenvedést, mint zsidó humort/élvezetet mutatta be (már-már veszélyes területre evezve)
 • Önirónia

3. Sztorimesélés

Sok rövid érdekes, releváns és humoros történetet mesélt a hallgatóságnak. pl. a Muti elleni levélről melyet a La Scala 700 zenésze írt. Sokszor erősítette a hitelességét a hely és közönségismeretével is. A sztorik  soha nem voltak 1-2 percnél hosszabbak. 🙂

4. Videó-elemzések

A kiválasztott videóknak sokféle pozitív hatása volt a közönségre.

 1. Erősítette Itay hitelességét. (Ő is ezeken a helyeken dolgozott, megmutatta, hogy mindent ismer, a karmesterek hitelessége az övét is erősítette).
 2. Előhozta a közönségből az elemezőt, megfigyelőt.
 3. Megdolgoztatta a közönséget
 4. Vizualizálta a történeteket
 5. Odavarázsolta a közönséget ezekre a csodálatos helyekre
 6. A zenén keresztül elbűvölte, elaltatta a hallgatóságot.

Összefoglalva, aki szeretne egy hűs, élvezetes, látványos „koktélt”  ezen a meleg nyárutón, az nézze meg a Itay Talgam 2009-es TED prezentációját.

dr. Z

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

2 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük