8 titkos humoreszköz a stand-up komikusoktól

8 titkos humoreszköz a stand-up komikusoktól

A nyilvános beszéd csak a jármű, viszont a több önbizalom; több hitelesség, több karizma, több kapcsolat – ez az úti cél. A hasonlatot Florian Mueck használja. De vajon a nyilvános beszédben elfogadható-e e célból a humoreszközök használata és ha igen, akkor vajon milyen formában?

Mindig ugyanaz. Minden egyes alkalommal: maga a kérdés.

A kérdés: „Tehát… [ezt követi most egy feszültséget okozó szünet, amelyet szándékosan építettem be drámai szünetként] miért és milyen humoreszközt kellene használni a beszédemben?”



A humor kevés embernek áll jól, biztonságból illik kerülni egy előadásnál – mindig küldetésnek érzemennek az illúzióból szőtt tévhitnek a szálait szétbontogatni a fejekben újra és újra és újra. És rámutatni, hol van a probléma.

A nyilvános beszédben csak az számít, amit mások látnak, éreznek, érzékelnek. Az energia.

Habár a tartalom mindig viszi a pálmát a beszédedben (egy jó téma az alapja annak), de a tartalom egyben teljesen túlértékelt is.

Gondolj bele!

Lehet egy klassz téma, amelynek előadásmódja tele van bő sugárban fröcskölő véres sebekkel, ami csak percekre van a haláltól.

Miközben kihúzott testtartással, büszkén állhat szembe vele egy középszerűbb tartalom, amelyet a kirobbanó előadói készségek magasba emelnek, a közönség pedig életre szóló élményévé alakíthatja azt.

Tehát a legmélyebb, legértelmesebb és leginspirálóbb tartalmat is meggyilkolhatod az előadás milyenségével.

Tévhit viszont, hogy a humor használatával trollkodják szét oly rengetegen a saját beszédüket.

Mi lehet a veszélye a humoros eszközök használatának – a KÉRDÉS, amit talán 10-ből 8 ember azonnal feltesz magában.

Tehát nem azt kérdezik, hogy miért előnyös és hogyan építhetnék be az előadásukba, milyen elemei és eszközei léteznek; hanem azt, hogy mi a veszélye.

A miért olyan sikeres, mihez használható és miért is használd a humort a nyilvános beszédedben, üzleti előadásodban kérdés válaszát megírtam egy korábbi cikkemben.

Most viszont 8 humoreszközt nézünk meg, amely képes magasabb sikerfokozatba kapcsolni a beszéded emlékezet-sebességét.


A humor, mint sikerfokozó tényező az előadásodban


Szintén Florian Mueck említi meg a 10 sikerfokozót, amelyet moderált értékelések során szerez be rendszeresen a résztvevőktől.

Ki Florian Mueck?

Ha láttál már videót vagy olvastál már cikket, amelynek előadója vagy szerzője Florian volt, akkor feltűnhet szórakoztató, pragmatikus, energikus nyelvezete.

Közel egy évtizedig tanácsadóként és üzletfejlesztési menedzserként dolgozott a KPMG, a globális tanácsadó cégnél.

2009 óta elkötelezte magát amellett, hogy segítse a vállalatokat a csapat teljesítményének és hatékonyságának javításában, megtanítva őket a meggyőző kommunikáció és emlékezetes előadások erejére.

2005 -ben csatlakozott a barcelonai Toastmasters International-hez, majd innentől a nyilvános beszéd lett a legnagyobb szenvedélye. 2009 -ben szenvedélyét hivatássá változtatta.

Négy könyv szerzője, emellett pedig átalakító kommunikációs szemináriumokat, nyilvános beszéd coachingot tart elsősorban olyan nemzetközi márkáknak, mint a Banco Santander, a Metro Group, a Microsoft, a Moët Hennessy vagy a Viessmann. A világ első RHETORIC nyilvános beszédjátékának társszerzője.

Tehát, amivel sikerességed növelheted (ha jól használod) a nyilvános beszédben azok a következők:

  1. Professzionalizmus

Kiegyensúlyozott, professzionális, komoly megjelenés, nyugodt hanggal és nem intenzív mozdulatokkal kombinálva. Hitelességet, tehát ethoszt közvetít.

  • Kellékek

Nagyszerű lehetőségek a kellékek, vizuális segédeszközök használata a megjegyezhetőségre. Egy termék előnyét egy olyan kifejezéssel, metaforikus kellékkel is társíthatjuk, amely segít átadni a lényeget. Például egy számítógépes hálózati szakértő egy Pókember figurával emlékezetesebbé teheti üzenetét (szuperhős a techbajban).

  • Gesztusok

A kézmozdulatoknak két kategóriája van: értelmes gesztusok és értelmetlen gesztusok. A kézgesztusok a nonverbális kommunikáció részeként támogathatnak és hátráltathatnak is.

  • Hang

Ütem, szünetek, hangmagasság, hangerő. A vokális szempontok – légzéstechnika, hangképzés, artikuláció, beszéd zenei eszközei. Milyen beszédtechnika gyakorlatok és területek léteznek? 

  • Szünet

A csend. Az a néhány másodperc, amikor gondolkodhatsz, lélegezhetsz, és hatásszünetet tarthatsz.

  • Bölcsesség

A közönséged értékeli a bölcsességedet. A bölcsességet megoszthatod történelmi hírességekre hivatkozva vagy az életben szerzett saját leckéid által generálva: „Megtanultam a leckét…”

  • Párbeszédek

A nyilvános beszéd a füleknek való. Tehát a mondatok rövidebbek. A tartalmadnak aktívabbnak, élénkebbnek kell lennie. A tartalom fűszerezésének nagyszerű módja a párbeszédpanelek használata.

  • Interakció

A közönség a beszéd valódi főszereplője. Interakció a közönséggel mindig plusz pontot jelent.

  • Hitelesség

A közönség látni akarja a hitelességed. Két fő összetevő befolyásolja a hitelesség szintjét. Hitelesség = őszinteség + sebezhetőség

Ne feledd: te is emberből vagy. Hitelességet épít, ha ezt ők is láthatják.


Éééés a humor!

Amikor megnevetteted a közönségedet, a közönséged szeret téged! A játékos pillanatokban tanulunk igazán, a játékkal pedig együtt jár a nevetés is.

Tehát nézzük a humort, illetve annak 8 arcát, mint sikerfokozót.


Hatásos humoreszközök, avagy a humor 8 arca


Florian Mueck Vizuális tippek sorozatának ebben az epizódjában megismerheted a humor 8 arcát, íme a videó.

Jó szórakozást! Humorban nem ismerünk tréfát.


A humor tanulható és tanítható.

Az alábbi képen pedig az én (DrPrezi) saját 10 kedvenc humoreszközöm található (Florian Mueck által említett eszközök is rajta vannak), amelyek bírják a mindennapi használatot is, ráadásul nem éppen fékezett habzásúak a színpadon sem.

A „call the room” és a „call back” módszert különösen kedvelem.



Florian Mueck a következőket említi meg a videóban, de én is hozzáfűztem néhány gondolatot:

1. Call the room

Ez annak a zseniális válfaja, ahogy spontán kezeled az esetlegesen felmerülő zavarokat. Te is láttál már profi előadót, aki nem hökken meg egy-egy zavaró kérdés vagy jelenség láttán, hanem egy humoros szituációt, választ kreál belőle.

2. Alulértékelés

Alulértékeled a valóságot annál, mint amilyen és ebből alakul ki humoros helyzet.

3. Irónia

Amikor valamit úgy kezdesz el felnagyítani, hogy hirtelen mindenki tudja, ez nem a valóság. Bármit el lehet túlozni; az a fontos, hogy akarjunk valamire nagyot, túlzót mondani. Az irónia ellentét várakozás és a valóság között.

4. Csattanó

Ha tudod, hogy mit akarsz mondani, de épp a másik oldalról kezdesz neki a témának: váratlanul átfordulsz a témában. Miért hatásos? Mert a várható és a végül valódi végeredmény közötti ellentmondásra az agy felfigyel. Tehát a lényeg: elvárást kelteni és attól eltérni.

pl. Szeretitek a telet, a havas tájakat, a jég ropogását? —– Na én most egy nyaralásomról szeretnék beszélni.

5. Alfa kutya

Hogyan bánsz az alfa kutyákkal a közönségedben? Humorosan kezeled őket?

A leggazdagabb, a leghíresebb, a legerősebb, a legközkedveltebb, ők a közönséged alfa kutyái.

A közönség többi tagja csodálja, irigyli őket, és szívesen lenne a helyükben.

Felnéznek arra a bizonyos alfa kutyára.

Abban a pillanatban, amikor leül a közönség soraiba, azonnal az alfa kutya lesz a célpont.

Az alfa kutyát azonban „ el kell kapnod”.

Miért?

Mert az érinthetetlen érintése a nevetés biztos receptje.

Túl misztikus?

Olyan ez, mint amikor a stand-up humoristák szórakoznak a társadalmad legjobb embereivel. A szürke, hétköznapi ember szereti látni, hogy a legjobbak, a legirigyeltebbek is kicsit emberibbek és kiszolgáltatottabbak őnála.

Ennek eszközeként jöhet az egyoldalú párbeszéd, az irónia vagy vékony jégen táncolás bevetése.

Mutatom:

Zoli (Dr Prezi)! Hát korábban együtt fociztunk, most pedig színpadról színpadra ugrálsz!

Zoli tökéletes példakép lenne a Anti-hadarok mozgalmának.

Ha kínos pillanatokról beszélünk…Zoli, melyik volt a legkínosabb pillanat a színpadon? vagy Zoli, ki volt a leghűségesebb eddig az előadásod hallgatói között… a mai napig? … [Szünet]… A feleségeden kívül! ”

A közönség nevetni fog a kérdés kínos jellege miatt, a humoros válasz miatt (amit Zolitól kap) viszont még inkább.

6. Én(le)értékelés

Amikor kicsit gúnyolódsz magadon.

Az önirónia során az ember képes önmagán és a mindennapi élethelyzetek groteszkségén, abszurditásán nevetni.

Ez pedig mindig oldja a szorongást.

 A humorral ugyanis oxitocin szabadul fel a szervezetben, ezért az együvé tartozás érzését is növeli, segítségével sokkal könnyebben megtalálhatod általa a közös pontot a hallgatósággal.

A humoros pillanatokban gyakran megjelenik az önirónia, aminek használata teljesen kockázatmentes.

7. Önmagunk felé irányuló humor

Az önbecsüléses humor csodálatos módja annak, hogy nagyszerű hangulatot kelts a közönségben.

Nagyszerű mellékhatása van: a közönséged szimpatikus és alázatos embernek tekint majd. Ugyanis az arrogáns emberek ritkán nevetnek önmagukon, ez az oldal hiányzik az önéletrajzukból.

A személyes élmények a humor táptalajai.

A legegyszerűbb módja annak, hogy humoros légy, ha a mindennapi életedben előforduló vicces dolgokat emeled ki a beszédedben. Mivel önmagad felé irányul, nem bánt másokat, az önmagunkkal való viccelődés pedig szintén a hitelességet erősítheti.

Ilyen az, amikor egy angol előadó megszólal: Mindenki tudja, hogy nálunk van a legjobb étel a világon.

Német vagyok – unalmas, hatékony, alkoholista.

8. Hiberbola vagy túlzás

Amikor felfújod a valóságot.

Célját tekintve egy előadásban a figyelemfelkeltésben, a többletjelentés átadásában, a közönséggel való kapcsolat megteremtésében játszik szerepet.

9. Humor visszatér

Call back, azaz ismételten hivatkozol a korábbi megejtett humoros részletre.

10. 3-as szabály

A 3-as szabály egy mintát hoz létre, mégis váratlansággal végződik.

 A váratlan fordulatra az agyad felfigyel és az elszakadás az első két tétel által létrehozott mintától feszültséget hoz létre: ami meglepetéshez vezet, ami végül általában nevetést idéz elő.

Minta: 1 normál, 2 normál, 3 vicces/ valami más.

Szeretem a napsütést, a lágy szellőt és az üres e-mail-boxomat.

Mikor úgy tűnik, hogy valami kiszámítható, egyértelmű dolog fog következni majd váratlanul más irányba visszük a gondolat fonalát, humoros helyzetet teremt. Ez a váratlan fordulat humor forrása.

Ennek oka, hogy az agyunk az így keletkezett „feszültséget” nevetés formájában oldja fel.

Ha részletesebben érdekel a humor használata, akkor itt találsz meg mindent, amit a humorról tudni illik.

A cikk megírásához Florian Mueck videójában elhangzottakat és az általa gyakorta használt példákat is felhasználtam.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük