Retorika gyerektábor – és lendületből indul a tanévkezdés

Szakmai nyaralás. Nekem ezt jelenti egy Retorika Edzőtábor, azaz az évente megrendezett retorika gyerektábor.

A gyerekek részéről egy rámelegítés az évkezdésre. Ugyanis amit megtanulnak itt a táborban, azt szüretelik le szeptembertől. 2023-ban immár 7. éve kezdődött el a nyár egyik legizgalmasabb kalandtúrájának szezonja. Hogyan teszi és tette teljesebbé a retorika gyerektábor a fiatalok életét?


40 diák.

8 tanár.

4 külsős szakember.

Van köztük beszédtechnika tanár, testbeszédszakértő, drámaszínész. Ők azok, akik életet lehelnek a nyári inaktív és stagnáló időszakba, amely számos szülőnek is komoly kihívást jelent.

A legtöbben egyedi, aktív, szórakoztató elfoglaltságokat keresnek a gyerekeiknek.

Még szerencse, hogy egy retorika gyerektábor megadja mindhármat.

Vallom, hogy a beszéd, a megértés és a kommunikáció fontos életkészség. DE mennyire foglalkozik ma egy fiatal ezzel a területtel tudatosan?


A retorika táborban óriási energiák szabadulnak fel a térben

Ez az erő a gondolkodást, kifejezőkészséget, érzékenységet, a kiállást másokért, a lámpaláz megszelídítését, a nyelv szeretetét, az önbizalom ugrásszerű fejlődését vonja magával mellékhatásként.

A retorika gyógyhatású készítmény.

Az első Retorikai Edzőtábort még 2016-ban szerveztük meg.

Talán felteszed te is a kérdést, hogy miért van szükség a retorika – ami még felnőtt fejjel is számos embernek tűnik valami megfoghatatlan műfajnak – megismerésére már a gyerekkorban?

Három szóval tudnám körbeírni.

A suli, a lámpaláz és az égő helyzetek

A felnőttkori megszégyenítő nyilvános helyzeteink és szerepléseink gyerekkorban szöknek szárba.

Szerintem te is tudod, hogy miről beszélek.

Amikor megtörténik újra és újra, amikor átéled azt, amiről remélted, sőt, biztosan tudni vélted, hogy ez veled soha nem történhet meg, akkor nem marad más, mint egy gyomortáji rúgás.

Egy fájdalmas ordítás legbelül és mindössze egyetlen szó jön ki a szádon – és a szíveden – az pedig a: miért?

Miért veszik könnyen az akadályokat egyesek, miért gyalogolnak át úgy a kemény helyzeteken, hogy egyszer sem esnek pofára?

Miközben te akkorát borulsz a padlón fekvő kommunikációs szőnyegbe gabalyodva, hogy máris gladiátori jelmezben és bukósisakban akarod élni az életedet?

Minden gyermekkorban kezdődik.

Nem vagyok pszichológus, de ha megkérdezel egyet, ő is ezt fogja mondani.

Hány olyan felnőtt van, akiben még mindig ott él a lenézett gyermek?

Manapság egy megizzasztó kihívás gyereknek lenni

A gyerekek sokféle módon tanulnak meg kommunikálni másokkal.

A tanárok és a kortársak fontos szerepet töltenek be a gyermekkori és iskolai környezetben. A kutatások azt mutatják, hogy a tanári interakciók mennyisége és minősége kritikus fontosságú a gyerekek tanulásának támogatásában. 

Egy táblánál történő szereplés, verseny vagy maga az érettségi szóbeli ugyanolyan kavics tud lenni a cipőben a gyermekeknél, mint neked az aktuális prezentáció a jövőheti meetingen.

A mai gyerekek az iskolai nyomás, a végeláthatatlan órák és mellette gyakran a videójátékok, a bevásárlóközpontok és a tv háromszögében élnek.


Mentális, fizikai és lelki egészségügyi válsággal néznek szembe.

A gyerekkori megmérettetések pedig növelhetik a gyerekekben a szorongást vagy akár a depressziót.

Az önmagunkról alkotott alaphiedelmek, a gyermekkorunk óta cipelt kommunikációs berögződéseink – az is, hogy milyen életesemények és szereplők alakították mai működésünk –, módosítják felnőttkorunkban a kommunikációs talpraesettségünket.

30-40-50-es fejjel is adott esetben évekig tartó kemény önismereti munkát jelentenek.

Az égő helyzetek, az önbizalomból fakadó kellemetlen szituációk befolyásolják magatartásukat, figyelmüket, érzelmi megnyilvánulásaikat.


Egyszerű dolgok torpedózzák meg a gyerekek sikereit

Vajon tudják-e, hogy milyen a légzéstechnikájuk?

Van levegőtámaszuk beszéd közben?

Megfelelően artikulálnak?  

A hangadásuknak van igazi ereje, vagy önbizalomhiánytól átitatott hangadásuk csak még inkább apróvá zsugorítja őket lelkileg? Mennyire kifejező a beszédük?

Milyen a kiállásuk? Tudnak bánni a kezeikkel? Fejtartásuk? Mozgásuk? Van alapállásuk? Milyen a mimikájuk?

Ki tudják-e fejezni érzéseiket, gondolataikat?

A retorikába nincs túl korán belevágni.Mert a beszéd része a mindennapjaiknak, az iskolai éveiknek. Bármit is akarnak elérni, ahhoz jól kell művelniük.

A retorikai fejlődésre bárki képes, mert a tiszta, őszinte és karizmatikus kommunikáció mindenkiben ott van, csupán elő kell varázsolni.

A kommunikáció már gyermekkortól felelősséget jelent, mert a jó beszéd kapukat nyithat meg előttük. Bejuttathatja őket egy iskolába, önbizalmat ad a szereplések során és az ego helyett közösséget építhetik, ami a másokért való kiállás mestermunkája.

Így születik meg az ÚJ JÖVŐ!

Mi ebben hiszünk és ezért dolgozunk.

Ezért csináljuk a Retorika gyerektábor misszióját.

 

Nem elég, ha dicsérem a gyermekemet?

Bizonyára felmerült benned a fenti kérdés.

Szinte minden szülőben felmerül.

Az előadói készségek fejlesztése – egész életünk során – nem egy lineáris vonalú fejlődés.

Mindig vannak és lesznek benne buktatók, emelkedők és lejtök, dombok, platók és gyakran visszaesések is.

De jó hír, hogy minden sikeres ember ismeri a kudarcot.

Az előadói készségek fejlesztése önbizalmat ad és magabiztosabbá tesz a kommunikációban.

DE mivel alapvetően belső munkát jelent – már gyermekkorban is – ezért nem lehet csupán a környezet kívülről érkező pozitív megerősítéseivel és visszajelzéseivel másmilyenné vagy jobbá válni.

Habár szükség van ezekre is, hogy gyermeked önbizalma erősödjön; de kívülről nem lehet megteremteni, ami belül nincs kidolgozva.

A retorika gyerektábor alatt elképesztő mennyiségű munka kerül bele a beszédekbe. Rengeteget ad nekik, ha megtanulnak hatásosan, érzelemmel telve beszélni.

Pontosan mit nyerhetnek?

Retorika, mint az önbizalom trambulinja

Milyen a gyermeked hatása és befolyása?

Merthogy ő sem tud NEM BEFOLYÁSOLNI.

Minden nyilvános szereplés során is befolyásol másokat a megjelenésével, kiállásával, hangszínével, testbeszédével vagy akár azzal, hogy csendben marad.

A csend is kommunikál.

Gyakran önbizalomhiányról, félelemről vagy akár a tudás hiányáról is szólhat.

A befolyásolás nem arról szól, hogy kit tud nagyobbat hazudni. Hanem arról, hogyan tudod minél hatékonyabban kommunikálni azt, ami igaz.

A befolyásolás képessége alapvető készség és képesség.

A retorika épp ezért a meggyőzés tudománya.

Nem véletlenül kulcsfontosságú, hogy felnőttként egy előadáson, üzleti konferencián; gyerekként egy iskolai megmérettetésen hogyan tudunk felszólalni úgy, hogy az hatásos, meggyőző legyen és elérjük a céljainkat.

A retorika nemcsak a szavak használata.

Magában foglalja az érvek felépítését, az információk bemutatásának módját is.


A retorika gyerektábor legfőbb előnyei:

A legtöbben azt gondolnák, hogy egy retorika gyerektábor programjaiban valami olyasmit tanulnak a gyerekek, hogy „hogyan kell felelni”.

Miként dolgozzanak fel egy témát?

Hogyan fókuszáljanak és találják meg a kulcsüzenetüket? Vagy azt, hogy mitől lesz emlékezetes egy beszéd? Hogyan kezeljék a közönséget és hogyan adják elő a beszédüket?

Nem állítom, hogy ezekre a kérdésekre nem fognak választ lelni, de ennél fontosabb kérdésekkel ismerkedhetnek meg.1. Még az az érettségi előtt megismerhetik és levetkőzhetik a félelmeiket, melyek ma is visszatartják a sikeres megnyilvánulásoktól. Azzal, hogy megismerik, mik az erősségeik és hogyan építsenek rá?

2. Megértik, hogy pontosan hogyan tudják kifejezni és átadni a gondolataikat. Hogyan tudnak magabiztosabban felelni az iskolában?

3. Megértik, hogyan csökkenthetik magukban a félelmet, a lámpalázat pedig a szövetségesévé tehetik. Miként kezeljék a lámpalázát?4. Megértik, hogyan tudnak egy rossz szóhasználattal vagy megnyilvánulással, testbeszéddel mást kommunikálni, mint amit szeretnének és lefagyni egy szóbeli felelésen, felvételin. Még akkor is, ha amúgy hibátlanul tudják az anyagot.


5. Megtanulják elkerülni a „mást kommunikálok, mint szeretnék” jelenségét. Például azzal, hogyan tudnak másokra érzékenyebbek lenni?


6. Megismerik, hogy milyen eszközökkel növelhetik az önbizalmukat. Például a megfelelő felkészüléssel. Tehát hogyan lehet egy tananyagot gyorsan átlátni?


Ez a tudás aranyat ér.

Ma már tudom, hogy kiváló ötlet volt a feleségem ötlete és Toastmaster-es társak nyitottsága, amely anno megszülte a „Retorika Edzőtábort”.


Mire számíts egy retorika gyerektábor programjait illetően?

Hadd osszak meg veled egy történetet.

A lányom még 13 évesen az egész iskola előtt énekelte el a Magyarország című dalt egy hatalmas tornateremben, miközben én dagadó büszkeséggel és gombóccal a torkomban a focikapu mögött álltam.

Azóta is megvan az érzés, mennyire izgultam.

Küzdelmem ólomsúlyú terhe volt, hogy miként küzdjem le a „láthatóságot”. Azon dolgoztam, hogy ő ebből semmit ne érezzen. Számomra volt izzasztóbb kihívás.

Ma már teljesen elmúlt ez az érzés.

Mindenre van egy megoldás. Erre is volt.

De ezúttal nem a Mastercard.

Az Ő inspirációjára (psszt! és a feleségem javaslatára) hoztuk létre a Retorika Tábort.

Idén, 2023-ban hetedszerre gyűlt össze 8 lelkes retorika tréner, hogy begyújtsa a fiatalok önbizalom rakétáit.

Mert hisszük, hogy nincs annál szebb, ha lendületből indul a tanévkezdés.Zárszónak idemásolom az egyik legőszintébb visszajelzést:

„Szia Zsuzsa,

Ismét egy nagyon határozott megerősítés, mennyire szuper és hasznos a PREZI tábor.

A fiam nagypapája hirtelen súlyosan megbetegedett. Minden annyira gyorsan történt, mire elköszönt volna tőle, a kórházban, meghalt. Ő volt neki a kedvenc nagyszülője, szinte mindent megosztott vele.

Elhatározta, hogy a temetési szertartáson emlékezik meg róla. Megírta a szöveget és a templomban búcsúzott el tőle, olyan fegyelemmel, hogy egyszer sem csuklott el a hangja.

A temetés végén az ismerősök, rokonok, barátok, régi kollégák közül mindenki őt dicsérte, a rátermettségét, a világos összefoglalást kettőjük kapcsolatáról, a lelki erőt. Szinte mindenki azt mondta, hogy erre ők nem lettek volna képesek.

Ez nélkületek nem valósulhatott volna meg. Apukám, borzasztó büszke volt rá mindig, és most még annál is jobban az lett volna. Szerintem kötelező tantárgynak kellene lenni a nyári táborotok! Köszönöm még egyszer!”

Olvass bővebben a táborról, amely 2023-ban is nyári sláger volt.

További infók a linken a retorika gyerektábor kapcsán.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel!

Gyakorlatias, azonnal használható prezentációs tippek az e-mail-fiókodba. Kéred?

Blog feliratkozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük